Hirdetés

Nagyon megugrott a zsarolóvírusos támadások száma|

Egy felmérés az idén eddig több akciót regisztrált, mint tavaly az egész év során.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban ismét nagy figyelmet kaptak a zsarolóvírusos támadások, miután az egyik legveszélyesebb csoport, az orosz REvil több száz akciót hajtott végre, majd egyszer csak minden nyom nélkül felszívódott.  

A téma most a hálózati biztonsági megoldásokra szakosodott SonicWall friss jelentésében bukkant fel ismét, amely arra jutott, hogy 2021-ben aggasztó mértékben megugrott a zsarolóvírusos támadások száma.

Hirdetés

A Cyber Threat Report című beszámoló szerint az idei év első 6 hónapjában világszerte 304,7 millió támadást regisztráltak, ami önmagában meghaladta a 2020 egészére mért 304,6 milliós mennyiséget. A SonicWall  vezetője, Bill Conner úgy véli, hogy az elkövetők fokozódó aktivitását elsősorban a távmunkára sebtében átálló cégek védelmén tátongó lyukak okozták.

A vállalat felmérése alapján a vizsgált időszakban az USA-ban 185, az Egyesült Királyságban pedig 144 százalékkal nőtt a zsarolóvírusos támadások száma. A probléma által leginkább érintett országok sorában őket követi Németország, Dél-Afrika és Brazília.

A SonicWall a célpontok mentén is csoportosította az akciókat, ennek alapján jóval gyakoribbá váltak a kormányzati szervek (917 százalékos növekedés), az oktatás (615%), az egészségügy (594%) és a kiskereskedelem (264%) ellen indított támadások.

A trend pedig azt mutatja, hogy az év második fele akár rosszabbul is alakulhat, a vizsgálat ugyanis júniusban regisztrálta a legtöbb, összesen 78,4 millió akciót. A jelentés azt is megemlíti, hogy a három legnépszerűbb zsarolószoftver a Ryuk, a Cerber és a SamSam, amelyeket együttesen a támadások 64 százalékában használtak.  

A SonicWall beszámolója végezetül figyelmeztet, hogy a vizsgált időszakban az IoT-hálózatok elleni támadások száma is 59%-kal növekedett, melynek hajtóereje Európa (113 százalékos ugrás) és Ázsia (190%) volt, míg az USA-ban érdekes módon csak 15 százalékos emelkedést mért a cég.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.