Hirdetés

Nagyon nehéz lesz olcsón cseréltetni az iPhone 13 kijelzőjét



|

A jelek szerint nem igazán hatja meg a cupertinóiakat, hogy egyre többen állnak ki a szabad javítás joga mellett.

Hirdetés

Néhány napja futottak körbe a neten azok a kiszivárgott oktatóvideók, melyek arról árulkodtak, hogy az Apple milyen érveléssel igyekszik meggyőzni az iPhone-tulajdonosokat a hivatalos szerviz drágább szolgáltatásainak igénybevételéről. Az anyagok főleg az Egyesült Államokban keltettek nagyobb visszhangot, ahol évek óta téma a cupertinói cég ellenséges hozzáállása a külsős szerelőkhöz és az otthoni javításhoz.

Az Apple ugyanis minden eszközzel igyekszik a saját boltjaiba terelni a pórul járt ügyfeleket, akik így nem csak többet kénytelenek fizetni, de esetenként még a termékek javítását is megtagadják tőlük, komplett cserét szorgalmazva. Éppen ezért egyre több támogatót szerez a változást sürgető Right to Repair Movement, amely visszaadná a döntést a vásárlók kezébe.

Hirdetés

A kezdeményezés mögé már maga Joe Biden elnök is beállt, aki a nyár során adott ki egy rendeletet a javítás jogának garantálásáról, ám a jelek szerint az Apple továbbra sem hajlandó megkönnyíteni az ügyfelei életét.

A Phone Repair Guru YouTube-csatorna ugyanis felfedezte, hogy a nemrég bemutatott iPhone 13-nál teljesen működésképtelenné válik az arcazonosítást végző Face ID, ha nem az Apple hivatalos szervize végzi a kijelző cseréjét. Márpedig a panel sérülése a szervizlátogatások egyik leggyakoribb oka, így az almás cég ezzel rengeteg ügyfelet láncolhat magához, vagy a partnereihez (Apple Authorized Service Provider - AASP).

A videó alapján az utángyártott panel beszerelésével a felhasználót egy figyelmeztetés fogadja, mely szerint a Face ID nem elérhető, mivel nem sikerült igazolni, hogy az iPhone-ba eredeti Apple-kijelző került. A narrátor szerint bizonyos chipek áthelyezésével ugyan megkerülhető a korlátozás, de a folyamat valószínűleg "túl kifinomult" lesz a független szervizeknek.

A helyzetet valamelyest árnyalja, hogy az Apple márciusban az egész világon elérhetővé tette az ún. Independent Repair Provider Programot, melynek keretében független szervizek is hozzáférhetnek az eredeti alkatrészekhez és a javítást segítő képzéshez. A több mint 1500 üzletet tömörítő program célja épp az olyan, garancia által nem fedezett problémák javításának megkönnyítése, mint a kijelzőcsere.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.