Hirdetés

Nagyon úgy tűnik, hogy a 8K-s tévék senkit nem érdekelnek



|

Egy friss piackutatás szerint minimális a 8K-s modellek iránti kereslet.

Hirdetés

A 720p-s, az 1080p-s majd a 4K-s tévék térhódítását végignézve a laikus szemlélők joggal gondolhatták, hogy a néhány éve bemutatott 8K-s modellek is elözönlik majd a világot, a valóságban azonban elmaradt, vagy legalábbis erőteljesen késik a várt forradalom.

Az Omdia piackutatása szerint ugyanis tavaly még csak a globális tévéeladások 0,15%-át tették ki a 8K-s szörnyetegek, ami darabszámra kb. 350 ezer leszállított készüléket jelentett.

Hirdetés

A piac szempontjából nem túl biztató az sem, hogy 2021 utolsó negyedévében még annyi 8K-s tévé sem fogyott, mint 2021 első, vagy 2020 utolsó negyedévében. Emellett beszédes a Samsung teljesítménye is, a koreaiak ugyanis hiába szállították az összes tavaly eladott készülék 65%-át, összességében 18%-kal kevesebb 8K-s tévét sóztak el, mint 2020-ban.

Ebben persze szerepet játszhatott a pandémia is, melynek első évében jelentősen megnőtt az otthoni munkavégzéshez és szórakozáshoz kapcsolódó eszközök iránti kereslet, magas bázist eredményezve. Az Omdia mindazonáltal a későbbiekre sem jósol nagy rohamot a 8K-s tévék iránt, a piackutató szerint még 2026-ban is csak 2,7 millió háztartásban villognak majd ilyen panelek.

A 8K-s forradalom korai kifulladásának fő oka a technológia magas ára, és hogy továbbra is feltűnően gyér a natív 8K-t támogató tartalmak választéka. A vásárlóknak így nem sok okuk van a méregdrága beruházásra, hacsak nem számítjuk a dicsekvési lehetőséget, már ha érdekel ez valakit egyáltalán.

Az Omdia azzal zárja a jelentését, hogy egyelőre nem is látni a kereslet megugrására utaló jeleket, amit az is alátámaszt, hogy még a japánok sem kapkodnak a 8K-s tévékért, pedig a szigetország általában hamar ráharap az újdonságokra, s ott már egy 8K-s csatorna (NHK) is üzemel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.