Hirdetés

Nagyot nőtt a magánszférát éltető DuckDuckGo kereső népszerűsége



|

Van igény a magánszférát védő szolgáltatásra, ami hamarosan egy saját asztali webböngészővel ugrik a Google torkának.

Hirdetés

Az utóbbi évek különböző botrányai ráirányították a figyelmet az internetes adatvédelem fontosságára, így egyre több kritika éri az olyan cégeket, amelyek a felhasználókról szerzett információk segítségével halmozzák a bevételeiket.

Ennek kapcsán legtöbbször a személyre szabott hirdetésekből élő Meta (az egykori Facebook) kerül terítékre, de természetesen ide tartozik a Google is, amelynek egyik legádázabb ellenfele a szintén amerikai fejlesztésű DuckDuckGo kereső. A magánszféra-védelmét előtérben helyező szolgáltatás győzelmi jelentéssel zárhatja a 2021-es évet, az elmúlt 12 hónapban ugyanis jelentős, 46,4%-os növekedést mértek a platformon indított keresések mennyiségében.

Hirdetés

Szám szerint ez 34,6 milliárd keresést jelentett, ami napi átlagban nagyjából 100 millió keresést ad ki. Tavaly viszont még "csak" napi 79 millió keresést indítottak a DuckDuckGo felhasználói, így 2021 végén jóval szerényebb, 23,6 milliárdos eredményt könyvelhetett el a pennsylvaniai cég.

A DuckDuckGóval indított keresések számának alakulása 2010 óta. Forrás: DuckDuckGo

DuckDuckGo fő ütőkártyája, hogy a Google-lel ellentétben nem naplózza az emberek aktivitását, s így nem is profilozza őket, hanem mindenkinek ugyanazokat a reklámokat jeleníti meg a keresőszavak alapján. A hirdetők számára ez ugyan kevésbé hatékony módszer, felhasználói szempontból viszont teljesen érthető a vonzereje.

Fontos különbség még az indexálás módja is: a weboldalak adatbázisát összeállító DuckDuckBot olyan nagy partnerektől nyeri az adatokat, mint a Wikipedia vagy a Bing, a Google információit viszont nem használja fel.

A Magánszféra Őrangyala-arculatra ráerősítve a DuckDuckGo az elmúlt évek során folyamatosan bővítette a szolgáltatásait, saját mobilos böngészővel, követés elleni androidos megoldással és e-mailes védelemmel is előállva.

A vállalat 2021-es összefoglalója pedig most azt is bejelentette, hogy már úton van a következő nagy dobás, a DuckDuckGo asztali webböngésző is, ami a Chrome-mal és a Microsoft Edge-dzsel ellentétben nem a Chromium-motorra épül majd. A hivatalos blogposztból ugyan nem derült ki, hogy mivel helyettesítik, de a The Verge kérdésére a cég kommunikációs vezetője elmondta, hogy a windowsos és a maces verzióban is a WebView 2.0 hajtja majd a programot.

A DuckDuckGo ígérete szerint az asztali alkalmazás nem szó szerint vett "adatvédelmi böngésző" lesz, hanem egy hétköznapi böngésző erős adatvédelmi megoldásokkal, méghozzá a hasonszőrű programokban felhalmozott "zűrzavar és rendetlenség" nélkül.

"Nincsenek bonyolult beállítások, nincsenek félrevezető figyelmeztetések, nincsenek "adatvédelmi szintek" - csak erős védelem, amely alapértelmezés szerint működik a keresésben, a böngészésben, az e-mailezésben és más területeken."

- írja Gabriel Weinberg, a DuckDuckGo vezérigazgatója. Az új szoftver fontos eszköz lehet a platform keresőpiaci részesedésének növelésében, ez ugyanis továbbra sem túl izmos: mindössze 2,53%-on áll, miközben a Google 87,3%-os, a Bing 6,43%-os, de még a Yahoo is 3,3%-os részesedést birtokol.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.