Hirdetés

Nagyratörő céllal lépett színre Elon Musk új MI-cége



|

Beigazolódtak a várakozások, az xAI megmutatta magát a nyilvánosságnak.

Hirdetés

Az egyebek mellett a Teslát, a SpaceX-et és a Twittert is a birtokában tudó Elon Musk ugyan korábban maga is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben prominens személyek biztonsági kockázatokra hivatkozva a mesterséges intelligenciás fejlesztések ideiglenes befagyasztását követelték, ám végül a milliárdos is belevágott a nagy üzletbe.

Musk tervei kapcsán elsőként a Financial Times írta meg még áprilisban, hogy a mágnás egy új MI-céget alapított X.Ai néven, amely a Twitter fölé rendelt X Corphoz tartozik. Most pedig hivatalossá vált a dolog a vállalat színre lépésével.

Hirdetés

A cég végül xAI néven mutatkozott be, a nemrég elérhetővé tett weblapja szerint pedig nem kevesebbet vállal, mint "az univerzum valódi természetének megértését". Az ambiciózus célkitűzésen Musk vezetése alatt a mesterséges intelligenciás terület veterán szakértői dolgoznak majd, akik korábban olyan helyeken bizonyítottak, mint DeepMind, az OpenAI vagy a Microsoft Research.

Muskék pénteken fogják feltárni a terv részleteit egy élő adásban, amit a Twitter Spacesen keresztül közvetítenek. Ez a szolgáltatás legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy itt ejtették meg az egyik nagyreményű amerikai elnökjelölt kampányának ünnepélyes nyitányát is, a platform összeomlása viszont teljesen tönkretette az eseményt.

Az xAI szándékai ugyanakkor már jóval a hivatalos bejelentés előtt körvonalazódtak, Musk ugyanis tavasszal a Fox Newsnak nyilatkozva feltárta, hogy TruthGPT néven szeretné elindítani az igazságkereső MI-platformját, amit nem béklyóz meg a szerinte a ChatGPT-t és a társait nagyon is jellemző elfogultság, és az emberiséget sem akarja majd elpusztítani. Ebben pedig a sokat látott szakemberek mellett több ezer Nvidia-gyorsítókártya is a milliárdos segítségére lesz, amelyeket a Business Insider jelentése szerint még áprilisban vásárolt meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.