Hirdetés

Napi 10 percet dolgozik a több milliót kereső rendszergazda, aki titokban automatizálta a munkáját



|

Évi közel 30 milliós fizetésért szinte teljes egészében egy bot végzi a napi feladatokat, a főnök pedig mit sem tud erről.

Hirdetés

Habár az első Terminátor-film jóslata szerencsére nem jött be a gépek 1997 augusztusi hatalomátvételéről, az egyre kiterjedtebb automatizálás miatt sokan vannak, akiknek veszélyben forog az állásuk.

Egy rendszergazda viszont a saját javára fordította a technológia adta lehetőségeket, és szinte teljes egészében egy algoritmusra bízta a munkáját, méghozzá úgy, hogy a főnökének semmi sem tűnt fel a dologból.

A leleményes IT-s a Reddit "Antiwork" csoportjában osztotta meg a beszámolót, melynek 1,7 millió tagja kisebb-nagyobb sikerekkel folyamatosan kutatja az aktív munka nélkül szerzett legális jövedelmi lehetőségeket.

Hirdetés

A Throwaway59724 néven posztoló informatikus egy közepes méretű jogi cégnél dolgozik, ahol az ügyekhez kapcsolódó digitális bizonyítékok felhős adatbázisát kezeli. A rendszerhez csupán neki van adminisztrációs szintű hozzáférése, mindenki más csak megtekintési jogosultsággal bír.

Az évi 90 ezer dolláros, vagyis 28,4 millió forintos fizetéssel járó állás papíron 8 órás jelenlétet igényelne, ám az IT-s hamar rájött, hogy a feladatai valójában a munkaideje töredékét sem igénylik. Az irodában mégis kénytelen volt úgy tenni, mintha egész nap nagyon elfoglalt lenne, a koronavírus alatt bevezetett távmunka viszont új lehetőségeket nyitott számára.

Ekkor állt elő az automatizálás ötletével, s mindössze egy hét alatt megírt és tökéletesre csiszolt egy szimpla szkriptet, ami átfésüli a helyi maghajtókat az új fájlok után, majd az előírásoknak megfelelően elhelyezi őket a felhőtárhelyben. Bevallása szerint a rendszergazda azóta csak napi kb. 10 percet tölt munkával (a reggeli bejelentkezés és a műszak végi ellenőrzés erejéig), a felszabadult időt pedig videójátékokkal és egyéb dolgokkal üti el.

Ez már nagyjából egy éve tart, a cég pedig továbbra sem tudja, hogy egy algoritmusért és napi 10 perc figyelemért fizet. Nem csoda hát, hogy az Antiwork subreddit népe most hősként ünnepli az IT-st, aki azt is leírta, hogy eleinte bűntudata volt, ám végül arra jutott, hogy amíg szakszerűen elvégzi a kért feladatot, addig senkinek sem árt az automatizálással.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.