Hirdetés

Napokon belül megtudjuk, mit csinál Elon Musk az agyunkkal



|

A különc milliárdos egyik cége, a Neuralink az agy és a számítógép összekapcsolásán dolgozik: augusztus 28-án végre kiderül, meddig jutottak.

Hirdetés

Bár Elon Musk manapság leginkább a Tesla és a SpaceX révén szerepel a hírekben (vagy néha azért, mert atomra beszívva sületlenségeket nyilatkozik és Twitter-betyárkodással kergeti őrületbe a részvényeseit), van egy olyan cége is, amelyről mostanában lesz igazán hangos a világsajtó. A Neuralink ugyanis az agyba ültetett elektródákon keresztül a számítógép és az ember "hálózatba kötésén" dolgozik, és napokon belül jön egy fontos bejelentésük.

Hirdetés

A fenti célú kísérleteket 2016-ban kezdték, majd 2017-ben indult hivatalosan a Neuralink, amelynek persze csak hosszabb távú terve ez a teljes agy-gép összefonódás, de már most is vannak konkrét eredményei. Tavaly egy egérkísérlet során bemutattak egy olyan szenzor prototípust, amely az agyba ültetve segíthet például a Parkinson-kór, vagy az epilepszia kezelésében, illetve akár azt is lehetővé teszi, hogy végtag-amputáció után így vezérelhessék a páciensek a műkezet vagy műlábat.

Azóta viszont semmi nem szivárgott ki arról, hol tartanak a kísérletek és milyen részeredményeket sikerült elérni. Hosszú hallgatás után júliusban érkezett egy rövid bejelentés arról, hogy augusztus 28-án jön a nagy leleplezés, amikor a Neuralink részletesen beszámol a projektjeinek állapotáról. Ez pedig bizony holnapután lesz, szóval tessék felkészülni, jön a Mátrix... vagy a fene tudja, hogy micsoda.

Egyébként Musk a szokásos nyegleségével azóta is elejt apró információkat, Twitteren például kérdésekre válaszolva azt pedzegette, hogy a Neuralink megoldásával akár közvetlenül az agyba is lehet zenét sugározni, de a projekttel az is megvalósítható, hogy megszüntessük az OCD-t, a szorongást, a pánikbetegséget, vagy szabályozzuk különféle neurotranszmitterek és hormonok termelését (például a méh összehúzódásában szerepet játszó oxitocinét vagy a sokféle testi-szellemi funkcióért felelős szerotoninét).

Az elektródákat állítólag egy fül mögé beültetett kis kütyü kezeli majd, amelyben a Neuralink által kifejlesztett N1 nevű chip vezérli a kommunikációt, és akár egy mobilappon keresztül is vezérelni lehet. Persze jó kérdés, hogy ezek megint csak Musk szokásos barokkos túlzásai, vagy tényleg ennyire csúcsra járatták a kísérleteket és fejlesztéseket: pénteken megtudjuk, és természetesen rögtön be is számolunk róla.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.