Hirdetés

Naponta közel egymillió új PC találhat gazdára idén



|

Chiphiány ide vagy oda, nagy a kereslet a számítógépek iránt.

Hirdetés

A globális ipart sújtó chiphiány olyan régóta tart, hogy már közhelynek számít, az IBM elnöke pedig nemrég úgy nyilatkozott, hogy szerinte még évekig nem várható enyhülés (miközben az AMD szerint meg már idén). A PC-piac viszont ettől még szárnyal, amit a koronavírus miatti eszközbeszerzések is erősen hajtanak.

Az IDC elemzőcég legfrissebb beszámolója pedig most azt jósolja, hogy a járványhelyzet csillapodásával is élénk marad a kereslet. A Worldwide Quarterly Computing Device Tracker című jelentés szerint 2021-ben 18.1%-kal nőnek a készletek, így idén több mint 357 millió eladott PC-vel számolnak.

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy átlagosan csaknem 1 millió PC találhat gazdára naponta. Az IDC ugyanakkor arra számít, hogy 2022-ben már lassul a növekedés, az 5 évre szóló átlag viszont még így is bőven pozitív marad, 3% körüli értékkel.

Ennél is érdekesebb, hogy az elemzőcég nem a chiphiányt látja a PC-piacot visszafogó legfontosabb tényezőnek. Ryan Reith, az IDC mobil eszközöket vizsgáló programjának alelnöke szerint a gyártásban most az olyan olcsóbb alkatrészek hiánya jelenti a szűk keresztmetszetet, mint például a szenzorok, vagy az energiaellátásért felelős áramkörök.

Az IDC elemzői úgy vélik, hogy a járvány előtti szinthez képest a továbbiakban leginkább a fogyasztói kereslet növekszik majd, méghozzá az otthoni munkaállomások fejlesztése miatt. Az oktatási szektor eszközigényeit a közeljövőben is az olcsóbb laptopok és az egyre népszerűbb Chromebookok fedezhetik, míg a kereskedelmi vásárlók részéről a hibrid munkavégzésre való átállás hajthatja az eszközbeszerzéseket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.