Hirdetés

Naprendszer legnagyobb holdja olyan hangokat ad ki, mint R2-D2 a Star Warsból



|

A NASA tudósainak hála most mindenki belehallgathat, hogy milyen hangja van a Merkúrnál is nagyobb égitestnek.

Hirdetés

A NASA még 2011-ben indította útjára a Juno űrszondát a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter vizsgálatára. A 3600 kg-os szerkezet 2016-ban érkezett meg a célállomásra, küldetése 2018-as befejezése óta pedig további méréseket végez a környéken.

A szonda június 7-én mindössze 1038 km-re repült el a Jupiter (és egyben a Naprendszer) legnagyobb holdja, a Ganymedes felszíne felett, a találkozás során rögzített elektromos és mágneses rádióhullámokat pedig az emberi fülhöz igazították a NASA tudósai, így most mi is meghallgathatjuk az égitest "zajait".

Hirdetés

A Mars háromnegyedének megfelelő mérető hold hangja sokakat meglephet, a végeredmény ugyanis leginkább R2-D2, a Star Wars guruló asztrodroidjának pittyegésére hasonlít. A felvétel igazi érdekessége azonban az, hogy kivehető rajta a pillanat, amikor a Juno átlépett a Ganymedes magnetoszférájának egyik régiójából a másikba.  

"Ez a hangsáv elég vad ahhoz, hogy úgy érezzük, mintha mi is ott lennénk, amikor a Juno több mint két évtized óta először elhajózik a Ganymedes mellett. Ha jól figyelünk, hallhatjuk a felvétel közepe táján a magasabb frekvenciákra való hirtelen váltást, ami a Ganymedes magnetoszférájának egy másik régiójába való belépést jelzi.

- írja a NASA közleménye. A Ganymedes egyébként az 5268 km-es átmérőjével 26%-kal nagyobb a Merkúrnál, a tömege viszont csak 45%-a a Naprendszer legsűrűbb bolygójáénak. A Hubble űrtávcső nemrég vízgőzt talált a hatalmas égitest légkörében, 2015 óta pedig azt feltételezik, hogy a földinél is több vizet rejtő sós óceán rejtőzik a felszíne alatt.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.