Hirdetés

Kisbicskával hackelték meg a NASA rendszerét



|

Az erős PC-kre szokás viccesen azt mondani, hogy ezzel még a NASA rendszere is meghackelhető, ehhez képest egy miniatűr gépecske is elég volt egy igazi NASA-betöréshez.

Hirdetés

Most erősítette csak meg az amerikai űrkutatási hivatal, hogy még tavaly áprilisban ismeretlenek engedély nélkül bejutottak a belső rendszereikbe. Nem is csak a felszínt kapirgálták, hiszen többek között a Deep Space network nevű rádióteleszkóp-hálózat összes adatához is hozzáfértek több más alrendszerrel együtt.

Hirdetés

A támadást ugyan tavaly nem verték nagydobra, de annyira súlyosnak ítélték, hogy az űreszközök irányításáért felelős Johnson Space Center egy az egyben elvágott minden hálózati kapcsolatot a Jet Propulsion Laboratoryval - innen eredt ugyanis a betörés. A szakemberek konkrétan attól tartottak, hogy a hackerek, akik távolról hozzáfértek a belső rendszerekhez, akár azt is megtehették volna, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének, vagy más, emberi legénységgel műkö9dő űreszközöknek is fals parancsokat, hamis információkat küldenek, és ilyen szabotázzsal akár halálos katasztrófákat okoznak.

És most jön a legfurcsább részlet: a JPL szerint a hacket nem valamilyen izmos külső "nehézágyúval" irányították, csupán egy Raspberry Pi mikro-PC kellett hozzá, amit valaki titokban rácsatlakoztatott a JPL hálózatára, és ezen keresztül kukucskáltak befelé.

A NASA nem is olyan kemény dió

Bár azt hihetnénk, hogy az amerikai űrkutatási hivatal az egyik legnehezebben feltörhető, ultrabiztonságos szervezet, az igazság érdekes módon pont ennek ellentéte. A hackelésről hírt adó Forbes-cikkben egy biztonsági szakértő azt állítja, a NASA olyan szinten komplex rendszer, hogy szinte lehetetlen naprakész, hatékony védelmet fenntartaniuk. Eleve nagy biztonsági kockázatnak számít, hogy a NASA folyamatosan együttműködik orosz és kínai társ-szervezetekkel, ami annak fényében elég furcsa, hogy az amerikai kormány pont ezt a két országot nyilvánította kiemelten veszélyesnek adatlopások és egyéb biztonsági incidensek szempontjából.

A helyzet súlyosságát az illusztrálja a legjobban, hogy a JPL állítólag máig nem állította vissza a kommunikációs csatornákat, mivel szerintük még mindig lehetnek rések a tavaly meghackelt rendszerben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.