Hirdetés

Helikoptert küld a NASA a Marsra



|

Az űrügynökség szakemberei már rögzítették is az elkészült helikoptert a Perseverance roverhez.

Hirdetés

A NASA hamarosan befejezi a Perseverance rover előkészületi munkáit, azután pedig indulhat is a járgány a vörös bolygóra. Erre valamikor július 17-e és augusztus 5-e között kerülhet sor, ha minden a terv szerint alakul. A múlt héten a szakértői csapat összeszerelt mindent, elvégezte a szükséges teszteket, és feltöltötte az üzemanyag-tartályokat. A Mars-helikoptert is rögzítették, valamint a célba juttató rendszert. Így gyakorlatilag nyitva áll az út a jövőbeli, önálló űrrepülők előtt. 

Hirdetés

A NASA tavaly már megbizonyosodott róla, hogy a helikopter képes lesz majd a Marson repülni, ugyanis a JPL űrszimulátorában tesztelte azt. A bolygó atmoszféráját és gravitációs környezetet is sikerült lemásolni, a helikopter pedig jó 5 centivel a talaj fölött lebegett. Legközelebb már a Marson emelkedhet fel. 

Április 6-án rögzítették a roverhez, amint megbizonyosodtak róla, hogy tudja küldeni és fogadni az adatokat, valamint a töltéssel sincs gond. Kezdetben ugyanis a roverről kapja majd az energiát, és csak később kezdi el magát napelem segítségével feltölteni. Landolás után 2,5 hónapig marad a roveren, majd 30 napos tesztrepülésbe kezd. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.