Hirdetés

Négy emberrel teszteli a NASA, hogy milyen lesz a marsi utazás



|

A legénység 45 napig lesz összezárva, és csak komoly késésekkel kommunikálhat a külvilággal.

Hirdetés

Az emberiség már a 19. század óta álmodozik a Mars meghódításáról, az ambíciózus küldetés azonban olyan komoly akadályokat vet fel, melyek legyűréséhez még rengeteg kutatás és fejlesztés vár a tudósokra.

Az előkészítés egyik legfontosabb területe a szimulátorokban zajlik, ahol a NASA már képes olyan körülményeket teremteni, melyek hűen tükrözik, miféle viszontagságokkal kell szembenézniük a majdani úttörőknek a vörös bolygón töltött mindennapok során.

Hirdetés

Az amerikai űrhajózási hivatal még tavaly nyáron jelentette be, hogy jelentkezőket toboroz egy hosszabb távú szimulált küldetéshez, a kiválasztási folyamat pedig most ért révbe, nemrég ugyanis bemutatták azt a négy fiatalt, akik a részvételükkel szolgálják az űrkutatás fejlődését.

Az elsődleges legénység három nőből és egy férfiból áll: Lauren Cornell, Monique Garcia, Christopher Roberts és Madelyne Willisa az alábbi képen balról jobbra láthatók. Rajtuk kívül pedig két tartalékos, Justin Lawrence és Madelyne Willis is bekerült a kiválasztottak közé.

A NASA egyebek mellett arra kíváncsi, hogy az asztronauták mennyire képesek hatékonyan dolgozni egy zsúfolt környezetben összezárva, valamint hogy milyen viselkedést tanúsítanak a komoly pszichológiai kihívást jelentő körülmények között.

Ennek érdekében a legénység 45 napot tölt majd a programért felelős HERA (Human Exploration Research Analog) központjában, ahol egész pontosan a Mars Phobos nevű holdjára tartó utazást szimulálják majd. A teszt még a Föld és a Phobos közti kommunikációs késedelmet is hűen visszaadja, így az utolsó napokban a résztvevők csak 5 perces csúszásokkal vehetik majd fel a kapcsolatot az irányítással.

Ha érdekel, hogy milyen környezetben zajlik a vizsgálat, érdemes megnézni a NASA nyáron megosztott videóját, ami alaposan körbejárja a HERA szimulátorát:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.