Hirdetés

Négy új Samsung Galaxy S10 érkezett



|

Igaz, ebből egyelőre három jut el biztosan Magyarországra. Átfúrt kijelzős kamera és a panel alá épített ujjlenyomat-olvasó, valamint egyéb szépségek a cikkben. Meg persze az ár.

Hirdetés

Tény, hogy a millió szivárogtatás, "véletlenül" kilőtt ilyen-olyan infók, termékképek és videók miatt már szinte mindent tudni lehetett a Galaxy S10-ről, de azért így is sok újdonság derült ki a Samsung londoni bemutatóján. Itt egyébként új kiegészítők mellett a Galaxy Fold nevű hajtogatható telefon is megvillant, de most maradjunk a négy Galaxy S modellnél.

Hirdetés

Az tény, hogy aki az igazán újszerű érzést kereste, az a Galaxy Folddal találta meg a számítását. A négy S10 modell ugyanis elsőre és küldőre nem hozott akkora óriási vérfrissítést, és persze az sem segített a dolgon, hogy már tényleg szinte mindent tudni lehetett az eseményt megelőző hírekből. Mindenesetre azért ki lehet emelni jó pár dolgot, amiben megint kicsit más a mostani generáció, mint az előző.

Egyrészt ott a kijelzőn átfúrt apró kameralyuk, amely feleslegessé teszi mind a felső kávát, mind pedig a kijelzőbe lógó sávot (a notchot), amit az elmúlt évben mindenki vagy az egekig magasztalt, vagy még jobban utált, mint a korábbi kávát. Másrészt szintén dizájn és felhasználóbarátság szintjén érdekes a kijelző alá rejtett, ultrahang alapú ujjlenyomat-olvasó, tehát végre nem kell a hátlapon matatni az azonosításhoz (aki próbálta mindezt autós tartóba helyezett korábbi Samsung mobilokkal elővezetni, biztosan érez egy kis nyomást halántéktájon). Szintén újdonság a dupla előlapi szelfikamera és a vezeték nélküli reverse charging funkció. De nézzük részletesebben!

Ki is a négy új versenyző? Egyrészt ott az S10, amely szokás szerint kapott egy nagyobb tesót S10+ néven, de most jött egy kissé töpörített S10e nevű modell is, valamint egy S10 5G nevű versenyző is, értelemszerűen a legújabb generációs mobilhálózatokra kihegyezve.

S10 és S10+: a megszokott testvérek felturbózva

Ahogy egy ideje (nem csak a Samsungnál) divat, a csúcsmobiloknál van egy alapmodell és van egy kissé nagyobbra hizlalt bátyja is. Persze itt már az alap se kicsi, az S10 kijelzője 6,1 hüvelykes, míg az S10+ 6,4 hüvelykes képátlóval rendelkezik. Mindkét panel dynamic AMOLED technológiát használ és WQHD felbontású, HDR 10+ támogatással, pontonként 1200 nit fényerővel (ezt közvetlen napfényben tudja megvillantani). Az edge kialakítású, lekerekített szélek itt is megmaradtak, a két modell között annyi a különbség, hogy az S10-en szimpla szelfikamera van, míg az S10+ duplát kapott.

Az új mobilok az aktuális tech-trendeknek megfelelően felturbózott alapra épülnek: a 8 nanométeres technológiával készült Exynos 9820 egy külön gépi tanulásra kihegyezett NPU-t is kapott, a grafikáért egy Mali G76 GPU felel. Ez utóbbi a gyártó szerint 40 százalékkal gyorsabb, mint tavalyi elődje.

A belépő S10 és S10+ modellek 128 GB tárhelyet és 8 GB memóriát kapnak, ezt a nagyobb készülék esetén egészen 1 terabájtos belső tárhelyig és 12 GB RAM-ig srófolhatjuk, ha bírja a pénztárcánk. Az alapmodellen ugyan még nem érhető el, de az 512 GB-os modelltől már olyan kerámia hátlappal is vásárolhatjuk a mobilokat, amik a gyártó szerint egyáltalán nem karcolódnak. Természetesen azt is megtehetjük, hogy maradunk a 128 gigás modellnél, mivel szerencsére most sem spórolták ki a microSD bővítési lehetőséget az S10-ekből. Az S10 akkuja 3400, míg az S10+ modellé 4100 mAh kapacitású, az eszközök melegedését egy hőkamrás hűtési megoldás igyekszik visszafogni.

A mobilokon sztereó hangszóró dolgozik Dolby Atmos támogatással, ráadásul most már a játékokhoz előszeretettel használt Unity motorhoz is külön optimalizálták őket. Az új reverse charging funkció lényege az, hogy már nem csak a telefont lehet vezeték nélkül tölteni, de az is tölthet más eszközöket, jelesül a Galaxy Buds füleseket lehet így tölteni a telefonok hátlapjára helyezve. Továbbra is IP68 besorolást kaptak a készülékek, szóval az óvatos vízbe pottyantás miatt még nem kell azonnal papot hívnunk. A már említett ujjlenyomat-olvasó ultrahang alapon működik, és 3D információt raktároz el a beolvasott ujjakról. Egyrészt a gyártó szerint minden eddiginél gyorsabb, ráadásul használat közben egyre pontosabb lesz a gépi tanulásnak köszönhetően. Emellett arcfelismeréssel is feloldhatjuk a készüléket, amelyen egyébként az Android 9. generációja és a fölé húzott OneUI dolgozik.

Mit tudnak a kamerák?

Mivel egy csúcsmobilt szép lassan már nem a telefonos és internetes funkciók adnak el, hanem a fotós és videós képességek, most is kifejezetten komoly fejlesztések történtek e téren. Az S10 és az S10+ hátlapján egyaránt 3-3 kamerát találunk, melyekben a látószögek változnak (45, 77 és 123 fok). A Pro Grade Camera nevű rendszerben a 12 megapixeles első kamera kétszeres zoomra képes, az ugyanolyan felbontású középső a főkamera, míg a harmadik (amely már 16 megapixeles) az emberi szem látószögéhez közelítő képet ad. A fényképezést itt is mesterséges intelligencia segíti, amely például felismeri, milyen témát fotózunk és milyen körülmények között próbálkozunk. Egy külön éjszakai mód pedig több képből próbál úgy összekotorni egyet, hogy az még kézből fotózva is elmosódásmentes eredményt ad. A nagylátószögű lencse fix fókuszt és f2.2. apertúrát kapott, a másik kettő változtatható (f1.5 és f2.4). Videós téren természetesen 4K a felső határ, a kisebb átfogású kamerákat itt optikai stabilizátor is segíti. A 960 fps-es szuperlassított felvételből most már 0,8 másodperceset is készíthetünk, ez az S9 és a Note 9 képességének duplája.

Az előlapon 10 megapixeles kamera dolgozik (f1.9 AF), amelyet az S10+ esetében egy 8 megapixeles másodlagos mélységérzékelő kamera is segít. Itt nincs optikai stabilizátor, viszont szelfi-videót is tudunk 4K-ban rögzíteni.

S10e és S10 5G: a két új versenyző

Nemsokára mondjuk a feketelevest az S10 és S10+ árával kapcsolatban, mindenesetre egyelőre elég annyi, hogy még a tavalyi S9 induló árszintet is sikerült überelniük. Épp ezért viszont már helye volt egy jóárasított... oké, inkább jobb-árasított modellnek is, ez lett az S10e. Persze nem csak az árszint a különbség, egyrészt ez a készülék kicsit kisebb, mint a normál modell. Az 5,8 hüvelyk persze mindössze 0,3-mal kisebb az S10-nél, de mégis egy fokkal kézreállóbb lehet sokaknak, másrészt lényeges különbség,hogy itt nincs a szélein lekerekített kijelző. Ezt azok fogják szeretni, akik eddig egy kézzel próbáltak újabb Samsung mobilokat használni és folyamatosan "belenyúltak" a széleken levő területre, másrészt azoknak is hasznos lehet, akik előlapi fóliával védenék a készüléket.

Az S10e kijelzője felbontásban is óvatosabb, csak full HD-t kapott, viszont alatta ugyanúgy a nagyobb tesók hardveres motorja található, annyi különbséggel, hogy itt az induló modellbe 6 GB RAM került. Az ujjlenyomat-olvasót itt nem a kijelző alatt találjuk, hanem a telefon oldalán, a bekapcsológombban. Hátoldalon három helyett két kamerát találunk (a zoom funkció maradt ki, a 77 és a 123 fokos látószögű kamerák viszont megvannak). Az S10e akkuja 3100 mAh kapacitású, és ez a készülék is IP68 védelmet élvez.

A paletta túloldalán az S10 5G található, amelyet ugyan bejelentettek és megmutattak, de boltokba csak nyár elején kerül (ráadásul az előzetes hírek szerint Magyarországon még akkor sem lesz kapható, de persze egyelőre az általánosan elérhető 5G hálózat hiányában ez még nem is annyira égető probléma). Itt még nagyobb a kijelző (6,7 hüvelyk) és az akku (4500 mAh), és kamerából is plusz kettő áll rendelkezésre, ezek 3D mélységérzékelésre szolgálnak.

Jönnek az árak, tessék leülni

Ha valaki balga módon abban reménykedett volna, hogy majd az idei Galaxy S modellekkel visszaáll a 2-3 évvel ezelőttig tartó rend, miszerint egy csúcsmobilért nem kell kifizetni egy jobb állapotú használt autó árát, sajnos ismét csalódnia kell. Soroljuk az S10 család tagjainak hazai árait, amelyeket a magyar Samsung képviselet már a bejelentés után meg tudott mondani.

Az S10e induló ára 258 000 forint, az S10 310 000 forinton nyit, az S10+ pedig 345 000 forinttól vándorolhat a vevőhöz. Ez mindegyik modell esetén a legkisebb kiépítést jelenti (128 GB). Az S10 512 GB-os változata 399 000 forintért, az 1 terabájtos S10+ pedig 545 000 forintos áron lesz elérhető. Egyelőre úgy tudjuk, hogy minden szín- és hardverváltozat megjelenik majd Magyarországon, de a szolgáltatóknál és viszonteladóknál változhat, hogy épp melyik modellek érhetők el. Az előrendelés máris elindult, a mobilszolgáltatók szinte a bejelentés percében küldték a közleményeket arról, hogy máris fogadják az S10-re leadott előzetes igényeket. A Samsung szerint az előrendelt telefonokhoz fehér Galaxy Buds fülhallgató jár ajándékba. A mobilokat március 8-tól lehet zsebre vágni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.