Hirdetés

Néhány hét múlva lezuhanhat egy kínai űrrakéta



|

A kínai űrügynökség múlt héten vasárnap lőtte ki a Long March 5B-t, ami a számítások szerint egy héten belül beléphet a Föld légkörébe.

Hirdetés

Problémamentesen indult útjára a kínai űrügynökség Long March 5B rakétája, amely egy 22 tonnás laboratórium modult vitt az épülő űrállomásra. A szállítmányt sikerült átadni, viszont a jelentések alapján a magfokozat megmaradt a légkörben, és néhány héten belül visszazuhan a Földre.

A Wenchang indító központból indult rakéta magfokozata nagyjából 21 tonnás, és a Gizmodo értesülései szerint irányíthatatlanná vált a sikeres dokkolást követően.

Hirdetés

Jonathan McDowell csillagász szakértő megfogalmazta, hogy a magfokozat várhatóan egy héten belül vissza fog érni a Föld légkörébe, a becsapódás pontos helye és ideje viszont jelenleg nem számítható ki. McDowell hozzátette, hogy felelőtlenség egy ilyen rakétát ellenőrizetlenül hagyni, és komoly kockázatokkal is járhat a becsapódása.

A kínai űrügynökség már korábban is lekövetett hasonló hibát - 2020 májusában egy rakéta törmelékei Nyugat-Afrikában lakott területen értek földet, tavaly áprilisban pedig a Maldív-szigetek közelében csapódott az óceánba egy rakéta.

Az Ázsiai-Csendes-óceáni Űrügyi Együttműködés főigazgatója, Hszü Jangszon a China Global Television Network adásában elmondta, hogy törekednek a magfokozat ellenőrzött keretek között történő visszatérése, de részleteket nem osztott meg az interjú során.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.