Hirdetés

Nehéz választásra kényszeríthetik a TikTok tulajdonosát



|

Félreérthetetlen üzenetet kapott a ByteDance az amerikai kormánytól.

Hirdetés

Már a Trump adminisztráció idején is ingatag volt a TikTok anyavállalata, a ByteDance helyzete az egyik legnagyobb piacnak számító Egyesült Államokban, de ha esetleg azt remélték a kínai tulajdonosok, hogy Joe Biden hatalomra kerülése után új, nekik kedvező szelek fújnak, hát csalódniuk kellett, nem is kicsit. 

A The Wall Street Journal és a The New York Times szerint ugyanis a Biden kormány olyan követeléssel állt elő, amely ha nem is lehetetlen, de mindenképpen nehéz helyzetbe hozta a Facebookot szorongató közösségimédia-oldalt. Az említett napilapok forrásai szerint a Fehér Ház a ByteDance tudtára adta, hogy mindössze egyetlen módon kerülheti el a régóta levegőben lógó teljes tiltást.

Hirdetés

Nem másról van szó, mint hogy a kínaiaknak el kell adniuk a TikTokot, ellenkező esetben búcsút mondhatnak az amerikai felhasználók mintegy 113 millió fősre becsült táborának. Noha Joe Biden elnök köreiből még nem erősítették meg hivatalosan, hogy üzenetet küldtek a ByteDance vezetőségének, a cég nem tagadta, hogy az értesülések valódiak.

Mindez azt jelenti, hogy az amerikai kormányzat azt követően, hogy februárban elrendelte a szövetségi intézményekben a TikTok alkalmazás eltávolítását minden eszközről (hasonlóan tett az Európai Bizottság és Kanada is) kész országos szintre emelni a tiltást. Erre egy, a közelmúltban benyújtott törvényjavaslat hatalmazná fel a kereskedelmi minisztert, amennyiben megállapítható, hogy egy külföldi tulajdonú vállalat (ez esetben a TikTok) nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A ByteDance azzal védekezik, hogy nem tárolja Kínában az amerikai felhasználók adatait, és nem is ad azokhoz hozzáférést a kínai kormánynak, de eddig nem igazán sikerült meggyőznie a törvényhozókat. Mi több, Shou Zi Chew, a ByteDance ügyvezetője jövő héten kénytelen lesz vallomást tenni a Kongresszus bizottsága előtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.