Hirdetés

Nem akkora üzlet az Apple-nek az iPhone 14 Pro, mint a tavalyi csúcsmodell volt



|

Kiszámolták, hogy az alkatrészárak alapján mennyit kereshet az Apple az új iPhone-csúcsmodelleken.

Hirdetés

Az Apple már több mint egy hónapja leleplezte az iPhone 14-szériát, amely az infláció miatt hazánkban jelentős drágulást hozott, a dollárban kifejezett nettó árat viszont nem emelte a cég, így az új készülékek továbbra is 799-1599 dollárért szerepelnek az amerikai webshopban.

Épp ezért érdekes a kérdés, hogy az Apple vajon többet, vagy kevesebbet keres-e az új modelleken, mint az ugyanennyiért piacra dobott elődökön, aminek most a NikkeiAsia igyekezett utánajárni, egy 1099 dolláros iPhone 14 Pro alkatrészárainak összeadásával.

Hirdetés

A lap arra jutott, hogy piaci áron számítva az alkotóelemek 501 dollárba kerülhetnek az Apple-nek, ám ebben értelemszerűen nincsenek benne az esetleges kedvezmények, amiket a vállalat a beszállítóitól kaphat. A cupertinóiak tehát nagyjából az eladási ár feléért szerzik be az iPhone 14 Pro Max alkatrészeit, a haszonból azonban még számos költség lecsíp az összeszereléstől a szállításon át a marketingig.

Forrás: NikkeiAsia
Forrás: NikkeiAsia

Ami pedig az összehasonlítást illeti, a NikkeiAsia anno a korábbi iPhone-okkal is elvégezte a matekot, így tudja, hogy az elmúlt évek csúcskészülékei csak 400-450 dollárnyi alkatrészt tartalmaztak, vagyis a gyártási oldalon jelentős a drágulás, amit az Apple most csodával határos módon nem terhelt át a vásárlókra. A portál úgy tudja, hogy ezért elsősorban az új chip, a 4 nm-es technológiával készülő A16 Bionic felelhet, amely önmagában 110 dollárt kóstál. Ebből arra következtethetünk, hogy Tim Cookéknak nyomós okuk volt rá, hogy ismét az A15-tel szállítsák az alapmodelleket, a tavalyi chip ugyanis feleannyiba kerül a cégnek a NikkeiAsia szerint.

A szétszerelős-számolgatós teszt további tanulsága, hogy az alkatrészeket illető nyers költségekből az amerikai vállalatok részesednek a legnagyobb részben, összesen 32,4%-ban, míg a második helyen a dél-koreaiak (főként a kijelzőt és a memóriát szállító Samsung) állnak 11%-kal, a dobogó harmadik fokán pedig a tajvaniakat találjuk. Ezzel szemben a kínai alkatrészek árának aránya csak 4%-ot tesz ki a teljes, 501 dolláros összegből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.