Hirdetés

Nem baleset miatt robbant fel a SpaceX űrhajója



|

Az űrhajó tesztjét lezáró nagy bummot nem közvetlenül a konstrukció hibája okozta.

Hirdetés

Valószínűleg még sokáig lesz téma a SpaceX Starship április 20-i tesztrepülése, a tervek szerint ugyanis ez a rekord méretű, 150 tonnás teherbírású űrrakéta a kulcsa annak, hogy az emberiség eljusson a Marsra, és hogy hosszabb távú jelenlétet alakítsunk ki a Holdon.

A jó hír, hogy a kilövés sikeres volt, a 120 méteres monstrum elemelkedett a talajról, a rossz viszont az, hogy az eredetileg tervezet másfél órás repülés helyett mindössze négy perc után véget ért a küldetés.

Hirdetés

A világ élőben nézhette a Starship megsemmisülését, amire azt követően került sor, hogy a Super Heavy hordozórakéta több Raptor 2-es hajtóműve sem indult el, maga az egység pedig nem vált le az űrhajóról. A szerkezet ekkor bukdácsolni kezdett, s végül egy látványos robbanással fejezte be az utazását.

Ám ahogy arra az IFL Science nemrég felhívta a figyelmet, a detonáció nem a műszaki hibák közvetlen következménye volt, hanem a küldetés szándékos abortálása. A SpaceX a közvetítés során "gyors, be nem tervezett szétszerelésként" (rapid unscheduled disassembly) jellemezte a látványos eseményt. A furcsán csengő kifejezésből utólag sokan mémet faragtak, de ez csak a Starship önmegsemmisítő mechanizmusa, a Flight Termination System aktiválását jelenti, amit épp azért építettek be, hogy megakadályozzák a pályáról letérő rakéta lakott területre zuhanását.

A SpaceX azonban még az ezzel szerzett tapasztalatokból is rengeteget tanulhat, így a cég összességében sikerként értékelte a tesztet, amit az úrhajó szolgálataira nagyban számító NASA első embere, Bill Nelson is méltatott a vállalathoz intézett gratulációjában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.