Hirdetés

Nem bírta a Twitter, összeomlott a republikánus elnökjelölt élőzése során



|

Pedig az érdeklődés nem volt olyan mértékű, ami indokolta volna a látványos leégést.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban jövő novemberben tartják a következő elnökválasztást, az ország mérete miatt azonban nagyjából másfél évvel a voksolás előtt már kezdenek felpörögni az egyes jelöltek kampánygépezetei.

A jelenleg hatalomban lévő demokrata Joe Biden elnök már jelezte, hogy újra megméretteti magát a posztért, ez általánosan bevett gyakorlat az éppen regnáló elnököt adó párt részéről. Bár Bidennek lehetnek még kihívói, hagyományosan az inkumbens szokott lenni ilyenkor a jelölt.

Hirdetés

Érdekesebb a helyzet a kampányra már mesterséges intelligenciával gyártott reklámfilmmel is készülő republikánus oldalon. Biden 2020-ban jelentősnek mondható, több mint hétmillió vokssal szerzett többet a botrányt botrányra halmozó Trumppal szemben, ami az amerikai választási rendszerben azt jelentette, hogy 74-gyel több elektori szavazattal Biden lett az USA 46. elnöke, 306-232-es elektori eredménnyel.

Trump már jelezte, hogy jövőre ismét kiállna az elnöki posztért, rajta kívül pedig legalább nyolcan vannak a konzervatív pártban és környékén, akik szintén jelezték indulási szándékukat. Ezen felül még van további öt lehetséges jelölt, de az ő indulásuk ezen a ponton még korántsem tekinthető biztosnak.

Trump legfőbb ellenfele a jelenlegi floridai kormányzó, Ron DeSantis lesz. A konzervatív politikus váratlanul jól teljesített a tavalyi félidős választás során, amivel megerősítette a pozícióit Trumppal szemben. A furcsaságokban bővelkedő Trump-elnökséget követően sokan vannak a republikánus oldalon, akik kiábrándultak a nagyhangú reality-sztárból, számukra vonzó jelölt lehet a lénygesen profibb politikus benyomását keltő DeSantis, aki sok szempontból még Trumpnál is keményvonalasabb politikát - és feltehetően kevesebb botrányt - ígér.

A floridai kormányzó egy meglepő húzással nem valamelyik, az egész kontinenst lefedő amerikai tévécsatornán jelentette be, hogy ringbe száll az elnöki posztért, ehelyett - Elon Musk unszolására - úgy döntött, hogy egy twitteres élőzés, egy úgynevezett Twitter Space keretében áll ki a választók elé, megtenni a nagy bejelentést.

A technika ördöge azonban csúnya tréfát űzött a politikussal, miután a mintegy 600 000 nézővel megkezdődött élőzésnek hirtelen vége szakadt. Elon Musk később azt írta, hogy valójában 700 000-nél is többen voltak kíváncsiak DeSantis bejelentésére. Azaz lettek volna, ugyanis sokan hanghibákról, és kimaradásokról számoltak be, de olyan is akadt, akinél a Twitter-app összeomlott. A közvetítés többször is megszakadt, mire a Twitter technikusai, nagyjából 25 percnyi küzdelem árán újra elindították az élőzést. Eddigre azonban már nyoma sem volt a hatszázezres tömegnek, nagyjából negyvenezren voltak ott a kezdéskor, ez később százezer környékére kúszott fel. Összehasonlításként, egy országos lefedettségű tévécsatornán simán elérhetett volna 7-8 millió nézőt is.

David Sacks, a beszélgetés moderátora megpróbálta viccel elütni a dolgot, amikor azt mondta, annyian kíváncsiak DeSantis mondandójára, hogy azt nem bírják a Twitter szerverei. Ebben van igazság, sokan ugyanis Elon Muskot okolják, amiért a Twitter 44 milliárd dolláros felvásárlása után aggresszív átszervezésekbe kezdett, ami többek között a háttér-infrastuktúra jelentős csökkentésével is járt.

Sacks egyébként némi álhírterjesztéstől sem riadt vissza a kínos szituációban, amikor azt állította, hogy DeSantis hallgatósága az eddigi legnagyobb embercsoport volt, amely online összegyűlt. Ez még akkor sem igaz, ha összeadjuk az összes nézettségi adatot: a rapper Travis Scott még 2020-ban a Fortnite játékban adott virtuális koncertet, amire 12 millió ember volt kíváncsi. Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselő példul azzal viccelődött, hogy akkor is többen voltak a Twitter Spaces nézői, amikor az Among Us című játékkal játszott online.

A legszebb trollkodást azonban a Joe Biden amerikai elnök Twitterét kezelő csapat követte el, akik az akadozó DeSantis-beszédet követően közzétettek egy linket, ahol adakozni lehet Biden kampányára. A tweetben csak annyit írtak: ez a link működik.

A szó szerint elnöki trollkodás pedig még a demokratákkal nem rokonszenvező Elon Musk tetszését is elnyerte.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.