Hirdetés

Nem dobtad el a régi telefonod? Csinálj belőle valami újat!



|

Egy izgalmas projekt világít rá a fióklakó okostelefonokban rejlő lehetőségekre.

Hirdetés

Modern világunkban egyre népszerűbb műfaj a tech kütyükkel való barkácsolás, melynek visszatérő kelléke a Raspberry Pi-termékcsalád. Az apró számítógép az évek során már megannyi érdekes projekt főszereplője volt, elég csak a hátizsák PC-re, a PlayStation-játékokat futtató GameBoyra vagy a Vasember-szerű robotkarra gondolnunk.

A Raspberryk viszont a chiphiány miatt mostanság hiánycikknek számítanak, ezért egy lelkes barkácsoló egy régi, levetett okostelefonnal helyettesítette a sokoldalú hardvert.

Hirdetés

David Hamp-Gonsalves egy Spotify-alapú zenestreaming-szerverre vágyott, melynek megépítése a Raspberry Pi birtokában rutinfeladat lett volna számára, a fiókból előtúrt Samsung Galaxy S7-tel viszont egy egész izgalmas kaland kerekedett a projektből. A srác először a Termux nevű Android-terminál emulátorral próbálkozott, majd a PostMarketOS-t vetette be, ám egyik sem bizonyult megfelelőnek a szerverhez szükséges Navidrome telepítésére és futtatására.

Végül a nagy szabadságot biztosító LineageOS-szel jutott sikerre, amely lehetővé tette számára, hogy eltávolítsa a felesleges dolgokat a készülékről, felszabadítva a Navidrome stabil működéséhez szükséges memóriát. A folyamat részleteibe Hamp-Gonsalves blogposztja enged bepillantást. A poszt azzal a következtetéssel zárul, hogy a 2015-ben megjelent Samsung Galaxy S7-ből végül egy egészen erős és megbízható zenei szerver lett, amely már hetek óta szolgálja az alkotóját.

Hamp-Gonsalves példáján okulva talán mások is új életet lehelnek majd az eldobásra ítélt okostelefonjaikba, hiszen ahogy ez a projekt is mutatja, a régi készülékekben rejlő hardverek még sok mindenre alkalmasak lehetnek, amennyiben megtaláljuk a munkára fogásukhoz vezető ösvényt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.