Hirdetés

Nem, Elon Musk nem kér arra, hogy utald át neki a kriptovagyonodat



|

Nem kell mindennek bedőlni, amit Elon Musk mond, főleg, ha csak a deepfake beszél belőle.

Hirdetés

Az utóbbi években rohamos fejlődésnek indult a deepfake technológia, melynek segítségével megdöbbentően hiteles videókat lehet előállítani lényegében bárkiről, akiről akad elég felvétel az algoritmus betanításához.

A szakértők korán figyelmeztettek, hogy ez a hírességekről készült hamisítványok áradatához vezet majd, és már láttunk is ilyen anyagokat, legutóbb például Ukrajna elnökéről, aki egy deepfake-klipben "szólította fel" hazája csapatait a fegyverletételre. Most pedig Elon Musk arcát lopták el egy kriptós csaláshoz, ami mellett maga a milliárdos sem ment el szó nélkül.

Hirdetés

Az elkövetők egy áprilisi TED Talk-beszélgetést buheráltak meg, hogy úgy tűnjön, mintha Musk és az interjút készítő Christ Anderson egy kihagyhatatlan befektetésről diskurálnának. A szöveg szerint Musk "a Tesla legjobb matematikusaival" megalkotta a BitVex platformot, és mindenki, aki itt tárolja a kriptovalutáját, 30%-os hasznot remélhet a befektetése után. A szenzációs üzlet persze csak átverés, a Twitteren is megosztott kliphez az üzletember csak annyit írt, hogy "Jaj, ez egyértelműen nem én vagyok."

Az igazat megvallva valóban nem ez a deepfake művészet csúcsa, a furcsán mozgó szemek és szájak, valamint a fülsértő robothangok inkább a kategória legalsó polcára helyezik az alkotást, messze-messze az eddigi kedvencünktől, a tiktokozó Tom Cruise-tól. A jelek szerint pedig nem is sikerült vele túl sokat kaszálni, a BleepingComputer legalábbis csupán 1700 dollárnyi (kb. 624 ezer forint) kriptovalutáról tudta bebizonyítani, hogy a BitVex mögött álló csalókra bízták.

Pedig a tolvajok mindent bevetettek, a BleepingComputer cikke alapján legalábbis nem csak Muskkal, de az Ark Invest és a Ripple vezérigazgatóival, illetve az Ethereum társalapítójával is készítettek befektetésre buzdító anyagokat. Az átverési kísérlet a hónap elején kezdődött, cikkünk írásakor viszont már elérhetetlenek voltak a BitVex weboldalai és a 112 ezer feliratkozót vonzó YouTube-csatornája is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.