Hirdetés

Nem hiszed el, mennyi videokártya és konzol került nyerészkedőkhöz



|

Komoly forgalmat bonyolítottak le az eBayen és a StockX-en keresztül, akik nagy tételben felvásárolták a hiánycikknek számító gépeket és komponenseket, hogy aztán sokszoros áron adják tovább.

Hirdetés

Továbbra is nagy a nyerészkedők hatása a szórakoztató elektronika piacára, ugyanis amellett, hogy az utóbbi időben újra népszerű kriptovaluta-bányászatból adódóan a legjobb teljesítményű videokártyák hamar hiánycikké váltak, a játékkonzolok tekintetében is jelentősnek mondható az aukciós oldalak befolyása. Ezeket a piaci trendeket monitorozza folyamatosan az eBay és a StockX adatai alapján Michael Driscoll elemező, akinek legújabb tanulmánya szerint a nyerészkedők az Xbox gépek közel 7%-ának, illetve majdnem 50 ezer, a 30-s szériából származó GeForce videokártya eladásáért felelnek.

Driscoll legfrissebb adatai a 2020 decemberi és 2021 januári időszakra vonatkoznak, és a szakértő megállapította, hogy továbbra is jelentősen torzítják a piacot az aukciós házak, pontosabban az ott nyerészkedni, vagyis a normál árnál jóval drágábban értékesíteni kívánó felhasználók. A vizsgált időszak alatt 113 220 Xbox One és Xbox Series gépet értékesítettek az eBayen és StockX-en, ami az Egyesült Államokban forgalomba új generációs konzolok 6,85%-át tette ki. Emellett az Nvidia Ampere hardverekből ugyanezeken az oldalakon 49 580 darabot adtak el jóval az ajánlott fogyasztói áron felül.

Hirdetés

A piackutató megállapította, hogy a nyerészkedők 70,7 millió dollár értékben adtak el Xbox konzolokat az utóbbi hónapokban, és ezzel körülbelül 14,7 millió dollár haszonra tettek szert. Ehhez kapcsolódóan az aukciós oldalakon a Series X 150%-kal drágább általában a listaárnál, illetve a Series S ára is folyamatosan növekszik.

Ami a videokártyákat illeti, 61,5 millió dolláros forgalomra 15,2 milliós profit jutott, természetesen megint csak a pofátlan árazás következtében. Karácsony környékén ráadásul akkor volt az érdeklődés, hogy a RTX 3080-asokat kétszeres áron tudták továbbadni.

Driscoll kiemelten csak az eBay és StockX oldalakat, vagyis a két legnagyobb aukciós oldalt vizsgálta, viszont arra következtetett, hogy a Facebook Marketplace, a Craigslist és más hasonló oldalak árumozgásával együtt nagyjából az Xboxok és az új Nvidia kártyák 10%-a jutott ún. scalpereken keresztül végső tulajdonosához.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.