Hirdetés

Nem is kell az az RTX 30-as videokártya, Commodore 64-en is lehet bitcoint bányászni



|

Habár a retró masina teljesítménye nem éppen ideális kriptobányászathoz, nem lehetetlen a művelet.

Hirdetés

Sajnos több oka is van annak, hogy jelenleg nehéz hozzájutni az Nvidia csúcskategóriás videokártyáihoz, ezek közül pedig az egyik az, hogy a kriptobányászok alaposan bevásároltak a 30-as szériához tartozó GPU-kból.

Persze ha valaki nem nagyon akar meggazdagodni, hanem csak kipróbálná, milyen érzés bányászni a digitális valutát, az akár egy Game Boy-t is befoghat erre a feladatra, de még akár egy, a Nintendo masinájánál régebbi gépet is.

Hirdetés

Érdekes videót hozott nekünk az 8-Bit Show and Tell nevű YouTube-csatorna, amiben megleshetjük, hogyan is lehetséges bitcoint bányászni egy Commodore 64-es géppel. Az 1982-ben debütált masina a maga idejében elég erősnek számított, de a modern hardverek teljesítményét értelemszerűen meg sem közelíti, ám ennek ellenére nem lehetetlen kriptovalutát előállítani a segítségével.

A videó készítője az YTM/Elysium Bitcoin Miner 64-ét használva, néhány módosítás után képes volt bányászni, habár a 0,3 H/s hash rate közel sem volt ideális. A teljesítményen némileg javított az, hogy a C64 kapott egy SuperCPU 20MHz 65816-os processzort, de valószínűleg még így sem fogják ezt a megoldást választani a hardcore kriptobányászok.

Szerintetek milyen retró eszköz lehet még alkalmas kriptovaluta előállítására? Ha pedig már Commodore 64, akkor természetesen vessetek egy pillantást korábbi kvízünkre, amivel letesztelhetitek, hogy mennyit is tudtok erről a klasszikus masináról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.