Hirdetés

Nem megy a VPN-ed? A Microsoft a ludas



|

Óriásit bakiztak redmondban, a Windows legutóbbi frissítése kinyírta a VPN szolgáltatásokat.

Hirdetés

Alapvetően üdvözlendő dolog, hogy a Microsoft sűrűn szórja a különböző biztonsági- és funkciófrissítéseket a támogatott operációs rendszereihez, a redmondiak ugyanakkor hírhedtek arról, hogy a csomagok néha több kárt okoznak, mint hasznot, elég csak arra az update-re gondolni, ami egyeseknél hónapok óta blokkolja a további frissítések telepítését.

Csak remélni merjük, hogy a redmondiak legújabb bakija esetében ennél azért gyorsabban érkezik majd a javítás, az aktuális frissítés ugyanis sokaknál használhatatlanná tette az anonimitást és régiózárolt tartalmakhoz való hozzáférést biztosító virtuális magánhálózatokat, vagyis a VPN szolgáltatásokat.

Hirdetés

Ezt maga a Microsoft ismerte el a támogatási oldalán, ahol kiderül, hogy a 2024 áprilisi biztonsági frissítés (KB5036893) a ludas, amelynek telepítését követően a windowsos eszközök csatlakozási gondokat produkálhatnak a VPN-ek használata során. A bejegyzés nem említi, hogy ez a felhasználók mekkora részénél okoz gondot, de a hiba a Windows 11-en és a Windows 10-en is előfordulhat, mindkét esetben a 21H2-es főverzióig visszamenőleg, valamint a Windows Server 2022, 2019, 2016, 2012 és 2008 is érintett.

A windowsos VPN-felhasználók tehát széles körben eshettek áldozatul a redmondiak legújabb bakijának. A javítást illetően nincs beígért céldátum, a fejlesztők csak annyit említenek, hogy már dolgoznak a megoldáson és egy közelgő csomag gyógyírt nyújt majd a dologra. Addig is pedig az érintetteknek nem marad más lehetőségük, mint a galibát okozó áprilisi csomag eltávolítása, így viszont azok a biztonsági tapaszok is törlődnek, amelyeket az áprilisi update hozott.

Akit ez nem zavar, az a Gépház > Windows Update > Frissítési előzmények > Frissítések eltávolítása útvonalon térhet vissza egy korábbi, VPN-barátabb állapothoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.