Hirdetés

Nem nagyon segít a YouTube, hogy a tényleg hasznos videókat találjuk meg



|

A Mozilla figyelmeztetése szerint a YouTube algoritmus hajlamos a kifogásolható videókat preferálni a releváns tartalmakkal szemben.

Hirdetés

Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy a YouTube ajánlásait kattintgatva olyan videóknál lyukadt ki, melyeket eredetileg esze ágában sem volt megnéznie. A jelenség hátteréről most egy beszédes jelentés árulkodik, melyet a non-profit Mozilla Alapítvány állított össze.

A Mozilla tanulmánya lényegében megerősíti azt, ami némi tudatossággal eddig is nyilvánvaló volt: a YouTube a szenzációhajhász, sok kattintást generáló anyagokat tolja előtérbe a felhasználói preferenciára alapozott javaslatok helyett.

A szervezet ezt egy 37.000 önkéntessel végrehajtott kísérlettel igyekszik bizonyítani. A résztvevők youtube-os aktivitását 10 hónapon át figyelték, s ha valaki problémásként jelölt meg egy videót, rögzítették, hogy saját szakállára, vagy a platform ajánlásain keresztül jutott-e el az adott tartalomhoz.

Hirdetés

Az eredmény pedig azt mutatja, hogy a kifogásolható videók 71 százalékához maga a YouTube vezette el a nézőket. Számszerűen ez 3 362 videót jelent, melyet 91 ország felhasználói azonosítottak. A Mozilla szerint az ajánlott tartalmaknál összességében 40 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy utólag problémásnak bizonyulnak, mint az önállóan felfedezett anyagok esetében.

A problémás videók többsége összeesküvés elméleteket, álhíreket és áltudományos agymenéseket népszerűsít, de bőven akadnak köztük rasszista és szexuális töltetű tartalmak is. A Mozilla arra jutott, hogy a megjelölt videók 43,3 százaléka semmilyen módon nem kapcsolódott a felhasználók által korábban megtekintett anyagokhoz, vagyis az algoritmus csupán a virális jellegük miatt dobta fel ezeket.

A jelentés szerint a YouTube azóta a kísérlet során megjelölt tételek 9 százalékát távolította el, a videómegosztó szóvivője viszont a The Wall Street Journalnek úgy nyilatkozott, hogy már csak az ajánlásokon keresztül megtekintett tartalmak 1 százaléka minősíthető ártalmasnak. Fontos megjegyezni, hogy a Mozilla tanulmánya a felhasználók által megjelölt videókat tekinti problémásnak, míg a YouTube csak az irányelveit ténylegesen sértő feltöltések szankcionálására törekszik.

A paltform hivatalos álláspontja szerint az elmúlt év során több mint 30 változtatást vezettek be a YouTube-on, melyeknek köszönhetően az irányelvekbe ütköző tartalmak 94 százalékát még azelőtt eltávolítják, hogy elérnék a tizedik megtekintést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.