Hirdetés

Nem sikerült az oroszoknak viszajutniuk a Holdra, teljes kudarc a Luna-25 küldetés



|

Megsemmisült a szonda, amely 47 év után az első orosz szerkezet lett volna a Holdon.

Hirdetés

A nagyhatalmak űrprogramjainak összehangolása már javarészt a múlték, ehelyett az utóbbi években a hidegháború óta nem látott űrverseny alakult ki az amerikaiak, az oroszok, az európaiak mellett immár olyan szereplőkkel is, mint a kínaiak és az indiaiak. Célkitűzéseik között kiemelt helyen szerepel a Hold birtokbavétele, amiben - ha az eddigi eredményeket tekintjük - változatlanul az amerikaiak járnak az élen, mivel rajtuk kívül senkinek sem sikerült még embert juttatnia a Föld égi kísérőjére.

Kína, India és Oroszország kettőzött erőfeszítéssel igyekszik ledolgozni a hátrányát, az utóbbiak például nemrég szint egyszerre indítottak útnak egy-egy Holdszondát azzal a céllal, hogy az égitest déli féltekéjén landoljanak. Bár a Luna-25 - melynek elődje még jóval a Szovjetunió széthullása előtt, 1976. augusztus 22-én tért vissza egy sikeresen elvégzett küldetés után - később indult, mint a Csándráján-3, eltérő röppályája miatt hamarabb megtett az utat. Minden lehetősége megvolt hát az orosz missziónak, hogy elhappolja az elsőséget az indiai küldetés elől, ám tegnap aggasztó fejleményekről számolt be a Roszkozmosz: rendellenes helyzet alakult ki, miközben a Luna-25 arra készült, hogy új pályára álljon leszállás előtt.

Hirdetés

Magyar idő szerint szombat délután, körülbelül 14 óra 57 perckor az Orosz Szövetségi Űrügynökség elveszítette a kapcsolatot a Luna-25-tel, megszűnt a kommunikáció a szondával, amelynek eredetileg azt a feladatot szánták, hogy a következő egy évben a talajösszetételt elemezze, valamint megállapítsa, hogy található-e vízjég az égitesten.

Miután a Roszkozmosz hiábavalóan próbálta helyreállítani a kapcsolatot, illetve felkutatni magát a szerkezetet, ma kiadott egy rövid közleményt, amelyben tudatta, hogy a Luna-25 nem a kiszámított pályára állt, becsapódott a Hold felszínén és megsemmisült. Az automata állomás elvesztésének okait tárcaközi bizottság fogja kivizsgálni.

A Luna-25 kudarca után viszont a Csándráján-3 írhat történelmet, az indiai szonda az előzetes tervek szerint augusztus 23-án kísérli meg a landolást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.