Hirdetés

Nem, Tom Cruise nem lett TikTok influenszer, csak ennyire durva már a deepfake



|

Az elmúlt napokban a világsztár arcával volt tele a platform - még ha nem is az igaziéval. Megszólaltak az alkotók.

Hirdetés

A közelmúlt talán legfelkapottabb TikTok-kontentje Chris Ume-é és Miles Fisheré volt, akik több videón át is Tom Cruise-deepfake-ekkel szórakoztatták a felhasználókat, sőt, az egész világot. Ezeken a felvételeken természetesen nem magát a Top Gun színészét láthattuk bűvésztrükköt végrehajtani vagy nyalókázni: aki 2021-re még mindig nem kötött közeli ismeretséget a deepfake fogalmával, annak ajánljuk figyelmébe korunk legfurább tech trendjeiről szóló cikkünket.

Ume - aki maga VFX specialistaként dolgozik, illetve deepfake-es tapasztalata is van a South Park alkotóinak Sassy Justice című, szintén deepfake-en alapuló netszériájának hála - a The Verge-nek árult el részleteket arról, milyen őrületesen sok munkájuk is volt ezekkel a néha tényleg nagyon rövid videókkal:

"Nem lehet megcsinálni egyetlen kattintással. Ez nagyon fontos, ezt akartam az embereknek is üzenni."

Hirdetés

Ume-nak csak az két hónapjába tellett, hogy két Nvidia RTX 8000-as videokártyával betanítsa a mesterséges intelligenciát Cruise felvételeire, klipenként pedig ezután is többnapnyi feldolgozást következett, majd utána Ume képkockáról képkockára ment végig minden anyagon, hogy tökéletesítse és hihetővé tegye a végeredményt. "A legnehezebb, hogy élethűnek tűnjön. Látod a szemein, ha valami nem stimmel" - tette hozzá, lényegében összefoglalva ezzel az ún. uncanny valley jelenséget is.

Mindegyik klipen tehát egyenként hetekig kellett dolgozni, a nyílt forrású DeepFaceLab algoritmust pedig Ume hagyományos videószerkesztő programokkal keresztezte, szerinte ugyanis "jobbá teszi a deepfake-et, ha tradicionális CGI-vel és VFX-szel vegyítik": "Biztosra megyek, hogy egyetlen hibát se találjanak bennük."

A klipek e pillanatban a @deeptomcruise nevű TikTok-fiókon érhetők el, de az alábbi videóban a létrejöttük folyamatát is megismerhetjük:

Fishernek szintén nagyon fontos szerepe volt a projektben, remekül tudja utánozni ugyanis a színészt, amiről Ume társa egyik 2019-es videója után győződött meg. Abban Fisher Cruise-ként jelentette be, hogy 2020-ban indul az amerikai elnökválasztáson. Ezután találták ki közösen, hogy csinálnak pár "ártalmatlan" videót a TikTokra, bennük Fisher arcára varázsolva a színészét - már amennyire a deepfake-et mint olyat a technológiában és az egyén célkitűzéseiben rejlő veszélyei miatt ártalmatlannak lehet nevezni, noha jelen esetben egyáltalán nem voltak gonosz vagy mögöttes szándékok.

"A célja beteljesült. Jól szórakoztunk, felkeltettem a figyelmet, megmutattam, mire vagyok képes, embereket nevettettünk, és kész, a projektnek vége" - összegezte Ume.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.