Hirdetés

Nemzetbiztonsági kockázatként azonosította a Kasperskyt az USA kommunikációs hatósága



|

A Kaspersky Lab az első orosz cég az FCC tiltólistáján.

Hirdetés

Az Egyesült Államok kommunikációs hatósága, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission - FCC) a nemzetbiztonsági kockázatként számon tartott cégek listájára helyezte az orosz Kaspersky Labet.

A főként vírusirtójáról ismert, de napjainkban már szerteágazó kiberbiztonsági szolgáltatásokat is nyújtó vállalat az első olyan szereplő a listán, amely nem Kínából származik. Habár a Kasperskyt korábban is összefüggésbe hozták az orosz nemzetbiztonsági szolgálattal (FSZB), az időzítés nyilván nem független attól, hogy az Ukrajna lerohanására reagáló nyugati országok súlyos gazdasági szankciókkal igyekeznek megszorongatni Oroszországot és az orosz cégeket.

Hirdetés

Az FCC szerint a Kaspersky Lab "elfogadhatatlan kockázatot jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára", ezért az amerikai vállalatok mostantól nem használhatják fel a szervezet Egyetemes Szolgáltatási Alapján keresztül kiosztott támogatásokat az orosz cég termékeinek vagy szolgáltatásainak megvásárlására. Nem a Kaspersky azonban a lista egyetlen új szereplője: az FCC két kínai vállalatot, a China Telecomot és a China Mobile Internationalt is tiltás alá helyezte.

"Örülök, hogy a nemzetbiztonsági szerveink egyetértettek az értékelésemmel, miszerint a China Mobile és a China Telecom elérték azt a küszöböt, amely ahhoz szükséges, hogy felvegyük őket a listára. Ezen cégek, valamint a Kaspersky Labs felvétele segít megvédeni hálózatainkat a kínai és az orosz állam által támogatott, kémkedésre és Amerika érdekeinek más módon történő károsítására törekvő szervezetek jelentette fenyegetésektől."

- nyilatkozta Brendan Carr, a kommunikációs bizottság vezető republikánus tagja. Fontos megjegyezni, hogy a kommunikációs hatóság listája nem azonos a Kereskedelmi Minisztérium tiltólistájával (Entity List), ami az amerikai termékek és technológia megoldások importjától vágja el a korlátozás alá vont cégeket. E lista leghíresebb szereplője a Huawei, amely a 2019-es felvétele hatására el is vesztette a globális mobilpiacon kivívott előkelő pozícióját. A kínai óriás egyébként az FCC lajstromán is szerepel, a ZTE, további kínai vállalatok és immáron a Kaspersky társaságában.

A Kaspersky közleményben reagált a fejleményre, melyben azt írja, hogy a döntést nem a termékei, hanem politikai okok indokolták, s hogy továbbra is kész együttműködni a szolgáltatásaival kapcsolatos aggodalmak eloszlatásában. Az amerikai kormány az FSZB-vel gyanított együttműködés miatt 2017 óta tiltja az állami szervezeteknek a Kaspersky szoftvereinek használatát, amit a cég  alkotmányellenes eljárásnak tart.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.