Hirdetés

Nemzetközi háborút hirdet a zsarolóvírusok ellen az Egyesült Államok|

Joe Biden határokon átnyúló összefogást sürget a biztonságosabb jövő érdekében.

Hirdetés

A cyberpunk témájú alkotások alapmotívuma egy olyan világ, ahol életünk minden mozzanata kapcsolatban áll az online térrel, ezért minden és mindenki ki van téve a szabadon garázdálkodó hackerek támadásainak. Akármilyen furcsa is, ez a világ már lényegében eljött, amit személetesen bizonyít, hogy sosem történt még annyi zsarolóvírusos támadás, mint az idei évben.

Mivel a ransomware-offenzívák egyik leggyakoribb célpontja az Egyesült Államok, a januárban hivatalba lépett Joe Biden szeretne hatékonyabban fellépni a jelenség ellen, melynek érdekében most nemzetközi összefogásra szólított fel.

Hirdetés

Az elnök által nemrég megosztott közlemény bejelentette, hogy az USA széleskörű találkozót kezdeményez a probléma orvoslására:

"Ebben a hónapban az Egyesült Államok 30 országot hoz össze, hogy felgyorsítsa az együttműködésünket a kiberbűnözés elleni harcban, a bűnüldözési összefogás javításában, a kriptovaluták tiltott felhasználásának megakadályozásában, és ezeknek a kérdéseknek a diplomáciai úton történő rendezésében."

A találkozón a NATO-tagállamok és a G7-es országok (Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság, USA, Kanada) vesznek részt, ami azért fontos, mert a zsarolóvírusos támadások elkövetői a nemzetközi térben mozognak, ahol egyelőre nincs általánosan elfogadott keretrendszer az ilyen bűncselekmények kezelésére.

Az elnök ezért a határokon átnyúló fórum megteremtésével szeretné elérni, hogy világos regulák szabályozzák a területet, melyek "egyértelművé teszik, hogy felelősségre vonjuk azokat, akik a biztonságunkat fenyegetik".  Az USA kormánya ezenkívül a privát cégek segítségére is számít az olyan biztonsági megoldások elterjesztésében, mint a többfaktoros azonosítás, vagy a kétoldali titkosítás.

A közlemény egyúttal kiemelte, hogy a Biden-adminisztráció eddig milyen lépéseket tett a kiberbűnözés elleni harc jegyében. A demokrata elnök kormánya többek közt 100 napos akciótervet dolgozott ki a villamos hálózat kiberbiztonságának növelésére, a jövőben pedig a kritikus infrastruktúra további szektoraihoz is elkészítenék a vonatkozó intézkedéscsomagokat. Ez azt követően vált különösen sürgetővé, hogy tavasszal komoly támadás érte az ország egyik legfontosabb kőolajvezetékét. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.