Hirdetés

Borzalmasan sokat fogyaszt a Netflix



|

Mármint nem a te számítógépeden, tévéden vagy mobilodon, hanem világszerte. Majdnem kétszer annyit, mint egy évvel korábban.

Hirdetés

Amikor arról van szó valahol, hogy az online streaming többek között az energiatakarékosság szempontjából mennyivel jobb megoldás, mint annak idején a fizikai kópiákat terítő videotékák, vagy épp a DVD-k és Blu-ray lemezek kora, érdemes azért azon is elgondolkozni, mennyit fogyasztanak azok a szolgáltatások, amelyek lehetővé teszik a filmek, sorozatok és egyéb tartalmak folyamatos rendelkezésre állását és közvetítését. Nos, nem keveset.

Hirdetés

A Netflix frissen kiadott környezetvédelmi és fenntarthatósági jelentéséből látható, hogy a vállalat teljes 2019-es energiafelhasználása 451 000 megawattóra volt - ez egyik oldalról a cég saját működését kiszolgáló 94 000, másrészt a globális szintű streameléshez, a kiszolgáló szerverparkhoz és hálózati elemekhez szükséges 357 000 megawattóra összessége. A teljes fogyasztás 2018-hoz képest 84 százalékkal nőtt - akkor 54 000 és 194 000, tehát összesen 245 000 megawattóránál jártak.

A hatalmas növekedés több okra vezethető vissza. Egyrészt tavaly 20 százalékkal, 167 millióra nőtt a szolgáltató aktív előfizetői bázisa, másrészt pedig egy sor olyan fejlesztést vittek végbe, amely az egyre nagyobb felbontású, minél hatékonyabb átvitelű műsorszolgáltatást teszi lehetővé.

A jelentésben azonban az is szerepel, hogy a növekedést igyekszik többféleképpen ellensúlyozni. Egyre nagyobb arányban állnak át megújuló energiaforrások használatára, azt a részt pedig, amit még "hagyományos" energiaforrásokból fedeznek, karbon-ellentételezéssel nullázzák le. Emellett kiemelik, hogy a céges utazások során is minimális szintre nyomják le a környezetkárosító módszereket, így például a levegőre káros repülőutakat. Végül pedig 15 amerikai államban és 20 további országban támogatnak különféle megújuló energiával kapcsolatos fejlesztéseket.

Nem csak a Netflix használ fel ilyen hatalmas méretű energiát, a zene-streaming is legalább ugyanekkora lábon él. Egyetemi kutatások alapján készült jelentés szerint ugyan a műanyaggyártás tekintetében már korántsem annyira környezetkárosító a zeneipar, mint a CD-k, magnókazetták és vinyl lemezek korában, viszont a streameket kiszolgáló szerverek és hálózati eszközök energiaéhsége hatalmasat nőtt, ráadásul az ehhez köthető üvegházhatást okozó gázok kibocsátása folyamatosan növekszik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.