Hirdetés

Nézd meg testközelből, milyen egy homokvihar a Marson



|

A Naprendszer egyik legmagasabb hegye közelében észlelték a vihart.

Hirdetés

A Space.com számolt be arról az óriási homokviharról, ami a Marson tombolt. A vihar a Olympus Mons közelében bontakozott ki, ez a Naprendszer egyik legmagasabb hegye. Fontos megjegyezni, hogy nem egy friss észlelésről van szó, a vihar egészen pontosan 2022 januárjában, vagyis két évvel ezelőtt tűnt fel, ezt egyébként a kínai Tienven-1 űrszonda észlelte, azonban a róla készült képet csak most tették közzé.

Az alábbi kép 460 kilométer magasságból készült, de így is elképesztően lenyűgöző fotóról van szó, illetve a részletességére sem lehet panasz.

Hirdetés

Az ehhez hasonló viharok is hozzájárulhattak egyébként ahhoz, hogy az említett Tienven-1 űrszondához kapcsolódó küldetésen belül a Marsra juttatott Csu-zsung marsjáró már nem funkcionál. Az eszköz még 2021-ben jutott el a vörös bolygóra, ahol sikeresnek tekinthető missziója után 2022 májusában alvó állapotba került, innen azonban nem sikerült őt felébreszteni, valószínűleg a rárakódott töménytelen marsi por miatt.

A kép teljes felbontásban (9711x3800) itt nézhető meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.