Hirdetés

NFT-ként adják el a Winamp eredeti skinjét



|

A klasszikus lejátszó sem marad ki a tokenlázból, a bevételeket jótékony célra fordítják.

Hirdetés

Egy bizonyos kor felett valószínűleg mindenkinek van valamilyen emléke az 1997-ben megjelent Winampról, hiszen a Nullsoft legendás zenelejátszója évekig kötelező kelléknek számított a PC-ken, nem utolsósorban az egyedi skinek lehengerlően széles választéka miatt.

2014 óta már az internetes rádiózásban utazó Radionomy gondozza a manapság freemiumként terjesztett programot, akik most fejest ugranak az NFT-lázba, és nem helyettesíthető tokenként árverezik el a Winamp alapértelmezett felületét.

Hirdetés

Az aukciónak a népszerű OpenSea platform ad otthont, a licitálás május 16-tól indul és május 22-ig tart. A bevételek a Winamp frissen elindított alapítványához, a Winamp Foundationhöz kerülnek, amit a nehéz helyzetben lévő zenészek megsegítésére hoztak létre. A Winamp csapata azonban nem áll meg itt, és a közösséget is bevonja az üzletbe.

Május 23-tól 20 további NFT-t is piacra dobnak, melyeket 20 művész készíthet el a lejátszó eredeti skinje alapján. A pályaműveket április 15-ig fogadják, az eredményhirdetésre május 18-án kerül sor. A 20 közösségi NFT-ből 19-et 100-100 példányban, egyet viszont csak 97 példányban értékesítenek. A tokenek ára 0,08 Ethereum, vagyis kb. 75 ezer forint lesz, amiből 20% az alkotókat illeti.

A The Verge-nek nyilatkozva Thierry Ascarez, a Winamp üzletfejlesztési vezetője elmondta, hogy a tokenek vásárlói csak a másolás, többszörözés és megjelenítés jogához jutnak hozzá, a szerzői jog a cégnél marad, beleértve a pályázók által készített művek tulajdonjogát is.  

Hogy végül mekkora összeget fizetnek majd a Winamp alapértelmezett skinjéért, azt nehéz megtippelni, de annyi bizonyos, hogy az utóbbi időben divatos és jövedelmező biznisz NFT-ként piacra dobni a múlt örökségeit. Tavaly nyáron például 1,6 milliárd forintért kelt el az internet forráskódja, decemberben pedig az első SMS-ért fizetett valaki közel 40 millió forintot.

Nemrég egyébként a kétezres évek egy másik közismert szoftveréről, a vírusoktól hemzsegő Limewire fájlmegosztóról is bejelentették, hogy NFT-piacként fogják feltámasztani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.