Hirdetés

Nincs értelme földönkívüliekkel találkoznunk, csak kipusztulást hozna



|

Elgondolkodtató teóriával állt egy elő egy orosz kutató a földönkívüli élet kutatása kapcsán.

Hirdetés

Nagyon régóta foglalkoztatja az emberiséget az a kérdés, hogy van-e intelligens élet a Földön kívül, vagy ezen a téren valóban egyedül vagyunk az univerzumban. Ugyan a videojátékokban és filmekben a legkülönfélébb űrlénnyel találkozhattunk már az elmúlt évtizedekben, a valóságban még nem igazán jöttek szembe velünk az idegenek. Vagy csak nem tudunk semmit pontosan.

Hirdetés

A Fermi-paradoxon szerint például a világegyetem tulajdonságait figyelembe véve létezniük kell a Földön kívül is technológiailag fejlett civilizációknak, ám mivel ezt még nem sikerült bizonyítékokkal alátámasztani, ezért elég komoly ellentmondás van a két dolog között. A paradoxonra adott elméleti magyarázatok szerint lehetséges, hogy jelenleg egyáltalán nincsenek idegen civilizációk, de az is benne van a pakliban, hogy ugyan vannak ilyenek, csak még nekünk nem sikerült megtalálnunk őket bizonyos okok miatt. Leegyszerűsítve nagyjából erről szól az Enrico Fermi által felvetett ellentmondás.

Azonban nemrég az orosz National Research University of Electronic Technology, vagyis a MIET egyik kutatója, egy bizonyos Alexander Berezin eléggé érdekfeszítő elmélettel állt elő a témát illetően. Ő ugyanis úgy véli, hogy az első olyan faj, amelyik képes lesz a csillagközi utazásra, az mindenképpen el fogja pusztítani a versenytársakat, vagyis a többi fejlett civilizációt. Persze szó sincs arról, hogy egy grandiózus invázió során majd jól leigáznak mindenkit, mint egy sci-fi filmben. Berezin szerint ugyanis egy ilyen magasan fejlett civilizáció valószínűleg észre sem venné a nagy terjeszkedés alatt, hogy közben kiirtotta az összes többi életformát.

A jelek szerint tehát Berezin úgy véli, elég hétköznapi megoldása van a Fermi-paradoxonnak, mivel az elméletéhez gyakorlatilag feltételeznünk kell, hogy valóban léteznek földönkívüli civilizációk, ám a kutató állításai bizony elég komor jövőképet vetítenek elénk. Ha elolvasnátok a teljes dokumentumot, itt meg is találjátok azt.

Nektek mi a véleményetek Berezin álláspontjáról?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.