Hirdetés

Nincs minden veszve: brutálisan erős lett az Asus új egykezes mobilja



|

Sokan vallják, hogy a miniatűr okostelefonoknak nincs helyük a piacon, pláne nem a topligában. Velük megy szembe az új Asus Zenfone 9.

Hirdetés

Több gyártó is úgy határozott, lassan kihátrál a kompakt méretű, mégis prémium teljesítményű és felszereltségű okostelefonok piacáról, sőt sok cég már belépőszinten is igyekszik kizárólag nagy kijelzős mobilokat kínálni. A Samsung és az Apple mellett tavaly az Asus is úgy gondolta, még van kereslet a szokásosnál kisebb okostelefonokra, ám idén tovább szűkült a kínálati oldal, így akár elődjénél is sikeresebb lehet az új Asus Zenfone 9 - de persze meg is bukhat.

Nem kispályás

A most bejelentett Asus Zenfone 9-ről már sok minden kiderült a szivárogtatások során, még videót is láthattunk a készülékről, ám néhány fontos információ a bejelentés pillanatáig titokban maradt. Nézzük, mire képes egy kicsi, mégis csúcskategóriába sorolt mobil 2022-ben.

Hirdetés

A megszokott, 6,4-68" helyett itt a kijelző 5,9"-os, FHD+ felbontású, viszont 120 Hz-es és természetesen AMOLED paneles, vagyis a kiváló fényerő és színhűség garantált. Az egy kézben kényelmesen használható Zenfone 9 talán legfontosabb paramétere, hogy a ma elérhető legerősebb SoC, egy Snapdragon 8+ Gen1 hajtja - pont olyan, mint amilyen levitte a sérónkat a ROG Phone 6 Pro tesztelésekor. Persze itt a hűtés sokkal kisebb helyre szorult, ám remélhetőleg a chip fejlett energiagazdálkodása segít a throttlingot észszerű keretek között tartani. A chip körítése nem rossz: akár 16 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel is választható.

Az aluvázas Zenfone 9 üvegborítású, és ebből elöl Gorilla Glass Victus védi a kijelzőt. A mindössze 169 grammos mobil IP68-as besorolású, vagyis por- és vízálló, nem hiányzik a sztereó hangszóró, az oldalsó bekapcsológombba rejtett ujjlenyomat-olvasó, ráadásként pedig jackcsatlakozó is került a telefonra.

Természetesen a fotós szekció is komoly hangsúlyt kapott, ám a forgatható kameraszigettől végleg elköszönt az Asus. A Zenfone 9 hátlapjára két, egymás alá helyezett, nagyméretű körbe került egy 50 MP-es, IMX766 szenzoros főkamera és egy 12 MP-es IMX363-as ultraszéles látószögű másik kamera. A főkamera extrája a speciális, gimball-szerű stabilizálás, vagyis egy olyan optikai képstabilizátor, amellyel az Asus borotvaéles képeket ígér még sötétben is. A szelfikamera fent, a baloldalon lyukasztja ki a kijelzőt és 12 MP-es, szintén Sony IMX szenzort használ, a 663-as típusút. A telefont HDR 8/4K videófelvételre és sok-sok extrára felkészítették, egy biztos: a számítási teljesítménye hosszú időre elég lesz.

Sok szolgáltatás, de nem minden

Az 5G-kapcsolat egyértelmű, ahogy a BT5.2, Wi-Fi 6E, NFC, Dual SIM, GNSS is, viszont mSD sajnos nincs, ami egyeseknek fájó lehet, ugyanis a maximális tárhely 256 GB csupán. Szintén érdekes döntés, hogy az amúgy megfelelő kapacitású, 4300 mAh-s akkumulátort maximálisan 30 wattos gyorstöltéssel pumpálhatod tele, ráadásul sajnos Qi-töltés sincs. Apró öröm, hogy a töltőfej ott lapul a dobozban.

Szintén érdekes a szoftveres támogatás: az Android 12-vel és ZenUI 9 kezelőfelülettel érkező mobil 2 évnyi szoftverfrissítésre jogosult, de hogy ebbe pontosan mely főverzió és mennyi biztonsági frissítés fér bele, az egyelőre nem tisztázott.

Árak, extrák

Üdvözlendő, hogy a telefon mellett a kiegészítőkre is odafigyelt az Asus. A négyféle színben kapható Zenfone 9-hez már a start pillanatától lesz hátizsákra rögzíthető kirándulós tok, masszív Devilcase ZF9 tok, RhinoShield kijelzővédő fólia és ultravékony védelem is.

Az 500 ezer forintos csúcsmobilok árnyékában egy Snapdragon 8+ Gen 1-es mobilnál szinte olcsónak hat az induló 8/128 GB-os modell 329 900 forintos ára, ami a legizmosabb, 16/256 GB-os modellnél 369 900 forintra szökik fel. A hazai Asus még előrendelési akcióval is készül a lelkes minimobil-rajongóknak és a kb. 1-2 hétig elérhető előrendelésben 30 ezer forintnyi kiegészítőt (RhinoShield Impact Protection kijelzővédő fólia és Devilcase ZF9 Guardian tok) is ad ajándékba.

A papírformának megfelelően erős és mégis kicsi lett a Zenfone 9, de hogy a mindennapokban hogyan állja meg a helyét, az a hamarosan elkészülő tesztünkből fog csak kiderülni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.