Hirdetés

Kezünkben a hétlövetű Nokia 9 PureView



|

Hét lyukkal hívja fel a figyelmet magára a legújabb Nokia telefon, de emellett a belépőszintet sem hagyta magára a HMD. Sikerült már a bejelentés előtt a kezünkbe kaparintani és megnyomkodni a Nokia 9 PureView mobilt és társait.

Hirdetés

Samsung, Huawei, Apple és sok-sok egyéb, kínai gyártó tolong a drágánál drágább csúcsmobilok piacán, rengeteget halljuk a neveiket, de aztán a legtöbben a szolgáltatójuknál, vagy szaküzletben már a barátságosabb árazású mobilok közül választanak. Sokáig erre épített a Nokia is, amelyet a HMD Global kínai gyártó készít, ráadásul a mostanáig megjelent telefonok közül több is igazán jól sikerült és jó vételnek számít (például a Nokia 7 Plus). Most azonban elérkezettnek látta az időt a Nokia, hogy a csúcskategóriába is belekóstoljon, és ha már ezzel próbálkozik, hát semmit sem bíz a véletlenre, vagyis abból ad nagyon sokat, ami manapság igazán divatos.

Hirdetés

Naná, hogy mindenki a sokkamerás Nokia 9 PureView-re volt kíváncsi már az előzetes sajtóeseményen, ahol még a Mobile World Congress nyitása előtt volt szerencsénk megnézni és megfogdosni a készülékeket. Viszont érdemes szót ejteni a belépő kategóriás modellekről is, amelyek hiper-barátságos árszinten kínálnak teljesen jól használható tudást és kinézetet, hogy a tömegek számára is jóféle alternatívát kínáljanak a noname mobilokra. De egye fene, először beszéljünk a "hétlyukú" csúcsmodellről, aztán jönnek a többiek, legvégül pedig a magyar árak és egy különleges hazai extra!

Heten, mint a gonoszok

A Nokia csúcstelefonok régebben is a kiváló kameráikról voltak ismertek, ezért a Nokia 9 PureView hátlapjára 7 kivágás került, szépen, körben elrendezve. Ezek közül összesen 5 a kamera, míg egy a villanó, egy pedig egy speciális érzékelő. A kameráknál ismét a ZEISS-et hívta segítségül a Nokia, ahol mindegyik szenzor 12 MPixeles. Három érzékelő monokróm (ezek a színesnél 2,9× több fényt képesek átengedni), míg kettő színes, illetve a speciális érzékelő a mélység meghatározását segíti. A Nokia 9 PureView extrája egy speciális chip, amit a light nevű céggel közösen fejlesztett a Nokia. Ez a chip kombinálja az 5 érzékelő képét, amelyet végül tárol a telefon. Az elkészítés így pillanatok alatt megvan, ráadásul nem terheli a Snapdragon 845-öt (igen, itt még nem a 855-tel fogunk találkozni). A kép hatalmas előnye, hogy utólagosan is megváltoztathatod a mélység-élességet és a kép más pontjaira is rá tudsz fókuszálni. Ehhez a Google Photos Depth Editor szoftverét használhatod, de persze a profi üzemmód sem marad ki, ahogy mobilos Adobe Lightroom is a segítségedre lesz.

A telefon amúgy mindössze 8 mm vastag, prémium borítású, Gorilla Glass 5 védi az 5,99 hüvelykes, QHD+ 2K pOLED kijelzőt és a kamerák nem lógnak ki a hátlapból. A Qi-töltés mellett Type-C gyorstöltés is adott, a Snapdragon 845-höz pedig 6 GB RAM és 128 GB tárhely tartozik. Hogy elhidd, mennyire naprakész a Nokia 9 PureView, eláruljuk, hogy az arcfelismerés mellett képernyőbe épített ujjlenyomatolvasóval is rendelkezik. Még egy jó hír a végére: a toptelefon nem az idei nagyágyúkat utánozza árazásban, mert 699 USD-re lőtték be, ráadásul szinte azonnal kapható lesz (hazánkban várhatóan március elejétől).

Kézbe fogva valóban prémium érzetet ad az új csúcs-Nokia, ráadásul a hátlapi kameraelrendezés egyedi és tényleg nagyon jól mutat. A kijelző kellőképpen nagy fényerejű, az alsó-felső káva pedig nem zavaróan nagy, hanem elegáns - nekünk kifejezetten tetszett. Az Android One keretében a cég 3 év teljeskörű szoftveres támogatást ígér hozzá, ami nem minden csúcskészülékről mondható el.

Belépőszint újratöltve

Az okostelefonok alatt is van élet, mégpedig a feature telefonok (egyesek szerint butafonok) világa. Ez a mai napig kedvelt kategória, a Nokia felmérése szerint naponta 1 millió ilyen készülék talál gazdára világszinten. A Nokia ezen a piacon abszolút első, és ez szép bevételeket is termel számára. Ennek fényében nem is volt kérdéses a fejlesztés, ami a Nokia 210-es nevet kapta és 35 USD-be kerül.

Az okostelefonok belépőkategóriájában is komoly a verseny, ahol a Nokia szeretne vezető pozíciót kiharcolni minél előbb. Erre szolgál a Nokia 1 Plus, amely Android Pie-alapú Android Go rendszert futtat. 5,45"-os, FWVGA (768x480) kijelzőt, 8/5 MPixeles kamerákat és beautify selfie funkciót is kapott. Három színben lesz elérhető (fekete, kék és vörös), cserélhető hátlappal, 99 dollárért. Ismeri a Cat. 4. LTE hálózatokat is, központi egysége egy négymagos MediaTek MT6739WW, amelyet 1 GB RAM és 8 vagy 16 GB háttértár egészít ki, akkumulátora 2500 mAh kapacitású.

A komolyabb, de még mindig olcsó mobilok piacán két frissítést vezet be a Nokia, ez a 3.2 és a 4.2, melyek a régebbi modelleket váltják. A 3.2 139 dolláron indít, ujjlenyomatolvasós és 6,26 colos kijelzője ellenére is akár 2 napig bírja 4000 mAh-s akkumulátorával. Snapdragon 429 SoC hajtja és természetesen ez is Android One-os telefon. Természetesen itt is megvan a Cat 4. LTE kompatibilitás, a kijelző viszont itt 1520x720 képpontos, RAM-ból 2 illetve 3 GB, tárhelyből pedig 16 vagy 32 GB található benne microSD támogatás mellett. Fekete és acélszürke színekben lesz elérhető.

A Nokia 4.2 ennél valamivel modell. A cseppalakú szenzorszigeten 8, a hátlapon  dupla 13+5 hátlapi kamerával érkezik, HDR-re is képes, NFC-s és 169 dolláros kezdőáron lesz elérhető fekete, valamint "pink homok" (vagy a magyar sajtóanyag szerint púder) színben. Itt már az akku is 3000 mAh kapacitású, de a kijelző még mindig csak 720x1520 képpontot tud. A memória és a tárhely opciók megegyeznek a 3.2-vel.

Hazai infók

A magyar képviselettől az ajánlott végfelhasználói árakat is megtudtuk, ezek a következőképpen alakulnak:

Nokia 9 PureView: 229 990 Ft
Nokia 4.2: 69 990 Ft
Nokia 3.2: 49 990 Ft
Nokia 1 Plus: 34 990 Ft
Nokia 210: 12 990 Ft

Emellett kiemelték, hogy Magyarországon minden Androidos Nokia okostelefonra háztól-házig prémium garancia vonatkozik. Igen, még a belépő szintűekre is, ami elég szép vállalás. Ennek keretében a DHL futárszolgálat szállítja el és vissza a meghibásodott terméket díjmentesen, a készülékek hibabejelentésére a Nokia weboldala szolgál (a Támogatás, majd a Szerviz és javítás menüpont).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.