Hirdetés

Megnéztük a Nokia új mobilzáporát



|

A berlini IFA 2019 kiállításon nem csak új androidos telefonok érkeztek, de egy olcsó, mini belépő modell és egy ikonikus nagy öreg újraalkotása is.

Hirdetés

Amióta a HMD Global égisze alatt hivatalosan is visszatértek a Nokia mobilok, a "kínai finnek" ontják magukból a készülékeket, amelyek általános jellemzői a prémnium anyaghasználat, valamint a "színtiszta" Android - ez utóbbi garantálja a villámgyors frissítéseket is. A droidos telefonok mellett pedig minden évben van egy-két csemegéjük azoknak, akik a Nokia logós telefonokat még évtizedekkel ezelőtt szerették meg. Most is kaptunk mindkét eresztésből.

Hirdetés

Nokia 110, az apró akkubajnok

Először jöjjön a legkisebb: a Nokia 110 belépő szintű "butamobil", de persze a butaság már rég nem azt jelenti, mint az ezredforduló tájékán, szimplán csak arról van szó, hogy apró, fizikai számbillentyűs, kis kijelzős, Android nélküli készülékről van szó, amelyek az alapfunkciókon azért így is túlmutat.

Mérete és ereje viszont segít abban, hogy a mindössze 800 mAh kapacisátú (egyébként cserélhető) akku akár 18 és fél napig is üzemkészen tartsa a telefont, a beszélgetési idő 14 óra. FM rádióját fülessel egyfolytában akár 18 órán át lehet hallgatni egy feltöltés után, míg beépített zenelejátszója 27 óráig is bírja. Videót is lejátszik a kicsike, ezt akár 7 és fél órán keresztül képes egy szuszra megtenni. Az előző, 105-ös modellhez képest itt már egy apró kamera is elfért a hátoldalon, persze csodát nem kell várni a qVGA felbontástól. Mindössze 4 MB RAM figyel az apróságban, de a szintén 4 MB-os tárhelyét azért maximum 32 gigabájtos microSD-vel fel lehet turbózni. Magyarországon a dual-SIM verzió lesz elérhető, első körben fekete színben, mindössze 8990 forintért.

Tíz év után újra flip

A Nokia 2720 eredeti változata a butatelefonos korszak egyik utolsó képviselője volt annak idején, 2009-ben jelent meg, de lenyomta a kezdődő iPhone- és Android-láz. Most újra itt van a gyártó "reboot sorozatának" részeként, és persze kapott egy csomó modern tulajdonságot. Persze ez sem teljes értékű okostelefon, de a szétnyitható, számgombos kivitel mellett megmaradt a belső színes és a külső alapszintű kijelző dupla megoldása.

Mindamellett, hogy nem Android, hanem KaiOS hajtja, a Google Assistant hanggal kommunikáló megoldása belefért, emellett szintén jó ötlet a dedikált segélykérő gomb. A 4G-képes mobilon már előre ott figyel a WhatsApp és a Facebook. A Qualcomm 205 platformra épülő újrafaragott klasszikusban fél gigabájt RAM és microSD kártyával bővíthető 4GB tárhely figyel. A 2,8 hüvelykes nagyobbik kijelző QVGA felbontású, a lecsukott állapotban látható értesítési kijelző pedig 1,3 hüvelykes, 240x240 pixeles.

4G hálózaton ez a modell is sokáig bírja, pedig 1500 mAh kapacitásúakkuja a mai viszonyokhoz képest nem túl izmos: akár közel 21 napig (dupla SIM verzióban két hétig), a beszélgetési idő ugyanilyen körülmények mellett 6,6 illetve 9,4 óra. A retrómobilba még GPS/GLONASS navigáció, Bluetooth 4 és LED vaku is belefért, kamerája 2 megapixeles. Feketében lesz kapható itthon 34 990 forintos áron.

Még egy "félokos" modell érkezett, a szintén KaiOS alapú Nokia 800 Tough egy olyan strapamobil, amit simán vihetünk fesztiválra, hegymászásra, csatába, vagy az űrbe. Csúszásgátló borítással látták el, valamint IP68 víz- és porállóságot kapott.

Szintén elérhető a hangvezérléses Google Assistant és az előre telepített alapvető alkalmazások, a 2100 mAh kapacitású akku dual SIM módban, 4G hálózaton akár 22 és fél napig áll készenlétben, beszélgetési ideje 9,4 óra. Magyarországra a dual SIM verzió érkezik acélfekete színben, 39 990 forintért.

A droidos brigád

Természetesen a mai mobilhasználókat inkább az androidos készülékek hozzák majd lázba, de ezekből is kaptunk kettőt. A 7.2 kapta a legnagyobb fókuszt, amely ugyan hardveresen erős középkategória (Qualcomm SDM660, 4/6 GB RAM, 64/128 GB háttértár, microSD támogatás), viszont a tripla kamerás rendszer mindegyik eleme Zeiss optikás, és egy különleges, DSLR-szerű portrémódot kapott. A 48 megapixeles szenzorra alapuló, Quad Pixel technológiát használó megoldást mesterséges intelligencia segíti, egyedi Zeiss bokeh stílusokat használhatunk, és az AI segíti az éles éjszakai felvételek készítését is.

Emellett külön említést érdemel a folyamatos HDR módban működő PureDisplay kijelző, amely 6,3 hüvelykes és FHD+ felbontású, 500 nit fényerejű, HDR10 támogatással ellátva. Az akku 3500 mAh kapacitású, Magyarországra a ciánzöld és szénfekete modellek érkeznek meg 124 990 forintos áron.

A 6.2 kicsit óvatosabb specifikációkkal ellátott kistesó, de még mindig bőven az erős középkategóriában. Qualcomm SDM636, 3/4 GB RAM, 32/64/128 GB tárhely, microSD bővíthetőség - viszont a kijelző pontosan ugyanaz, mint a 7.2-nél. A kamerák itt kicsit szerényebbek, a hátoldalon egy 16+8 megapixeles duó dolgozik, viszont itt is kapunk AI támogatást, ami többféle bokeh módot szimulál és segít éles éjszakai felvételeket készíteni. Ez a modell fekete és jégfehér borítással, 89 990 forintért kerül a boltokba.

A végére hagytunk egy rövid videós összefoglalót, és remélhetőleg nemsokára részletesebb tesztekben is kipróbálhatjuk, mit tudnak az új droidos modellek, és persze mennyire nosztalgikus érzés a belépő szintű eszközöket nyomkodni. Na jó, lehet, hogy leejtjük párszor a strapamobilt is, de tisztán csak az olvasók tudásszomjának enyhítése érdekében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.