Hirdetés

Norvégia a világvégétől is megvédi az adatokat



|

A nukleáris fegyverektől is megvédi a dokumentumokat az Arctic World Archive.

Hirdetés

Norvégia ad otthont a Global Seed Vaultnak, vagyis a nemzetközi vetőmagszéfnek/magbunkernek, amelyben 1,5 millió magot tárolnak azért, hogy azok ne tűnjenek el a Földről. Az Arctic World Archive most ugyanilyen céllal indult el, de adatokat tárol

Hirdetés

Az új széf szintén Svalbard szigetén helyezkedik el, egy elhagyott bányában. Egy kis norvég cég, a Piql működteti, amely fontos dokumentumokat, könyveket és egyéb fájlokat tárol el, méghozzá fényérzékeny filmeken, védődobozokban. A technológia legalább 500 évet képes túlélni, de állítólag 1000 év múlva is működőképes marad. 

Az adatvédelemben sokat segít az elhagyott bánya, amelyben a hőmérséklet mindig 0 Celsius-fok alatt van, és olyan mélyen van, hogy a nukleáris támadások sem befolyásolják. Svalbard ráadásul demilitarizált zónának számít, az egyezményt 42 ország írta alá. A hozzáférés kizárólag offline lehetséges. 

A mentéseket nem lehet megváltoztatni, vagyis az adatok nem törölhetőek és nem manipulálhatóak. Ellenben digitalizáltak és titkosítottak, a filmeket pedig fényforással, digitális fényképezővel és számítógéppel lehet megnézni. Azért van egy rendszer is, amely normál szöveget és képeket jelenít meg. 

Az archívumba Norvégia mellett Mexikó és Brazília is töltött már fel adatokat, nemzeti archívumokat. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.