Hirdetés

Notebookot keresel? Az OLED többé nem luxus!



|

Erős, elegáns és még a kijelzőn sem spórolt a gyártó: az új Asus Zenbook megkeseríti a konkurencia életét.

Hirdetés

Nem mindenki hitt anno az ultrabookok sikerében, de ma ha megnézed egy szaküzlet kínálatát, szinte csak ultrabookokat találsz. Ez persze annak is köszönhető, hogy a kritériumok nem voltak túl szigorúak, ezt ma teljesíteni nem nagy kihívás. Azonban ultrabook és ultrabook között is nagy eltérések lehetnek. Általában minél olcsóbb a modell, annál több a kompromisszum, a felhasznált műanyag, a gyenge chipek stb. És aztán olykor-olykor beesik egy olyan notebook, ami a prémium testvérek házát örökli meg, odabent pedig meglepetések sora várja a felhasználót. Kellemes meglepetések sora.

Hirdetés

Felső osztályból kölcsönzött külső

Az Asus Zenbook 14X OLED gépről van szó, mégpedig az UM5401Q modellről. A Zenbookok családja igencsak népes, ennek a modellnek is több elődje ismert, ám ez az idei változat nagyon sok akadályt sikeresen vett. A 15,9 mm vastag alumínium ház elegáns, nagyon masszív, nem nyikorog, nem hajlik és a teljes gép is mindössze 1,4 kg. A felső részt ErgoLift zsanér kapcsolja az alaphoz, amelyet fel is emel a kinyitás, sőt, akár 180 fokig is kihajthatod a kijelzőt, amire sokan azt mondják, hogy felesleges, egészen addig, amíg nem kezdik el saját notebookjuk fedlapját idegesen nyomogatni pár extra fok reményében.

Bal oldalon két Type-C port mellett egy HDMI-t is találsz, viszont a két Type-C multifunkciós, így itt tudod megoldani a 100 wattos gyorstöltést és akár a kijelzőkimenetet is (DisplayPort). A másik oldal szintén nem üres, itt egy hagyományos USB-A csatlakozást, egy jacket és egy mSD kártyaolvasót tudsz bevetni. Az Asus figyelmessége, hogy egy USB-s LAN-vezérlőt is csomagolt a gép mellé, amelyhez amúgy egy menő táska is jár.

A méretes és kényelmes, kellően nagy gombokkal szerelt billentyűzet jobb felső sarkában, süllyesztve találod a bekapcsológombot, amely ujjlenyomat-olvasót is rejt. A touchpad szintén tartogat meglepetést, ugyanis az Asus NumberPad 2.0 technológiáját vetheted be. Ilyenkor számok jelennek meg a touchpadon és numerikus billentyűzetként használhatod azt.

Ryzen és OLED két jó barát

De térjünk rá a két leglényegesebb komponensre: a CPU-ra és a kijelzőre. A platform ezúttal AMD, a CPU pedig egy hatmagos, egyidejűleg 12 szálat feldolgozni képes Ryzen 5 5600H, ami igen erős mobil CPU kellően takarékos fogyasztással párosítva. A Zen 3 alap még ma is modern és fejlett, a 16 GB RAM és 512 GB SSD pedig gondoskodnak róla, hogy semmi se röccenjen be a gépeden.

A másik különlegessége a laptopnak a 16:10-képarányú OLED kijelző. Persze, ilyet már sokat láthattunk, azonban ezúttal egy kifejezetten megfizethető, 320 ezer forintos gépről van szó, ahol ez a fajta technológia még fehér holló. Márpedig az Asus nem bízta a véletlenre és nem csupán az OLED-technológiára figyelt oda, hanem a panel egyéb paramétereire is. A Pantone-validált panel 100% DCI-P3 színtér-lefedettségre képes, 550 nites fényerővel és végtelen kontraszttal pedig ordít azért, hogy Windows 11 alatt azonnal aktiváld a HDR-módot. A felbontás sem csupán full HD, hanem 2880×1800, ami rendkívül nagy pixelsűrűséget tesz lehetővé, ráadásul mindezt 90 Hz-es frissítés mellett teszi, ami szintén magasan kategórián felüli extra. A panel természetesen gyárilag kalibrált is, olyannyira, hogy a megfelelő profil is jár hozzá.

 

Jó áron azt, ami tényleg hasznos

A Zenbook 14X OLED Ryzen CPU-jában nem mellesleg egy integrált létére egészen erős Radeon iGPU is található, de talán ennél egy leheletnyit fontosabb paraméter a 63 Wh-s akkumulátor, amellyel egy 8 órás munkanapot kihúzhatsz egyetlen töltéssel.

Miután ez egy elérhető, sőt, mondhatni barátságos árazású Zenbook, nem is kérdéses, hogy lokalizált, háttérvilágításos billentyűzettel érkezik. A Zenbook 14X OLED 320 ezer forintért meglepően jó vétel, hiszen túlzottan fájdalmas kompromisszumot sehol sem kell kötnöd. A Ryzen 5 CPU nemcsak, hogy fejlett, erős is (nem "U", hanem "H"-modell!), RAM-SSD-bővítéssel nem kell törnöd magad, az OLED kijelző pedig egyértelműen topligás. Még 200%-os Windows-felskálázás mellett is tiszta, éles kép fogad.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.