Hirdetés

Növekszik az agresszió és az erőszakos kommunikáció a Facebook csoportokban



|

A vállalat belső kutatásai alapján sem tesz meg mindent a különféle csoportokban terjedő és egyre erősödő, erőszakra buzdító hangok ellen.

Hirdetés

Az Egyesült Államok egyik legismertebb szimbólumának számító Capitolium megtámadása óta különösen nagy reflektorfénybe kerültek a közösségi oldalak, élükön a Facebookkal. Az akár ostromnak is nevezhető eseményt követően Mark Zuckerberg vállalata ugyan felgyorsította azon csoportok (Groups) törlését, amelyek téves információt terjesztenek a megtörtént eseménnyel kapcsolatban, illetve további erőszakra buzdítanak, ám egyesek szerint ez kevés.

A vállalat adattudósai által végzett belső kutatás alapján már tavaly augusztusban felerősödtek ezek a hangok a nagy politikai csoportokban, a legaktívabb közösségekben mindennapossá vált a gyűlöletbeszéd, a hamis, tényeket nélkülöző hírek megosztása, illetve a platformon keresztüli zaklatás. Mivel ezek a tevékenységek külön-külön is sértik a Facebook irányelveit, közösségi szabályzatát, ezért a vizsgálati eredményben egyértelműen jelezték a vezetőség számára, hogy kontrollálni szükséges ezeket a csoportokat.

Hirdetés

Az első lépés a mini-közösségek növekedésének lassítása lehetne, amely időt adhatna a jogsértések kivizsgálására. A Facebook azonban továbbra is csak átmeneti intézkedéseket tesz, holott a belső vizsgálatban szereplő javaslatok általános korlátozásokról, illetve a csoportok gyors növekedését elősegítő eszközök (meghívási, ajánlási rendszer, megosztáskezelések stb.) felülvizsgálatáról szóltak.

Jó példa az "ad hoc" műveletre a tavaly novemberi akciójuk, amikor egy 346 000 tagot számláló csoportot töröltek egyik napról a másikra, egyes felhasználókat pedig átmenetileg kizártak az oldalról. Ez a csoport az elcsalt választásokkal kapcsolatosan terjesztett valótlan híreket, illetve ezáltal növelte folyamatosan a tagok számát. Mindössze egyszeri tisztogatás, rövid távú problémakezelés történt, és történik azóta is, amennyiben valamely csoport a radarképernyőre kerül.

A Facebook egyik (átmeneti?) intézkedései közé tartozik az amerikai politikai csoportok ajánlásainak megszüntetése

Nem meglepő, hogy a Facebook is rettentő nehezen kezeli az Egyesült Államok társadalmi megosztottságáról tiszta képet adó csoportok létezését. Átmeneti intézkedésekkel képesek gyors reakciókra, és visszavághatják ugyan a kommunikációs határokat átlépő csoportok létét, ám még sok fejfájást okozhat Zuckerbergnek, hogy a politika nemcsak a hirdetési bevételek tekintetében, hanem a regisztrált és naphosszat facebookozó személyek útján is erősödik a platformjain.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.