Hirdetés

Már az NSA is azért könyörög, hogy frissítsd a Windows-t



|

A Microsoft által nemrég felfedezett sebezhetőség a felhasználók körében ezek szerint kevéssé keltett pánikot, ehhez képest az amerikai védelmi ügynökségben igen.

Hirdetés

Elég ritka, hogy az NSA pont arra figyelmeztetne mindenkit, hogy azonnal foltozzanak be egy sérülékenységet a legnépszerűbb operációs rendszerben. Sőt, az amerikai védelmi ügynökséget általában olyan elméletekkel szokás összekötni, miszerint pont ők használnak ki ilyen sebezhetőségeket arra, hogy mások után kémkedjenek. Ehhez képest a szervezet most annyira kritikusnak tartja a Windows rendszerekben nemrég felfedezett biztonsági rést, hogy besegít a Microsoftnak némi dörgedelemmel.

Hirdetés

A nemrég feltárt sebezhetőség egyébként tényleg komoly, hiszen a Microsoft nem csak a most még támogatott Windows 7 rendszerre adott ki azonnal frissítést, a BlueKeep nevű biztonsági rés miatt még olyan régóta nem támogatott rendszerekre is kiadtak patcheket, mint az XP, a Vista és a Windows Server 2003. A redmondi vállalat szerint a hiba lehetővé teszi, hogy ennek kihasználásával mások átvegyék az uralmat a gépünk felett és akár vírusokkal pakolhatják tele vagy a tudtunk nélkül futtathatnak rajta különféle kódokat. És vajon erre megmozdult a világ és pánikszerűen kezdtek frissíteni? A jelek szerint nem, mivel a Microsoft mellett másnak is meg kellett szólalnia.

Ez volt az NSA, amely külön közleményt adott ki. Ebben többek között az szerepel, hogy ugyan a Microsoft már hangsúlyozta, milyen fontos telepíteni a frissítéseket a régebbi Windows verziókra is, de még egyszer kiemelten kérnek mindenkit az azonnali frissítésre.

Kiemelték, hogy nem csak a a Microsoft szerint, de szerintük is a WannaCry-hoz hasonló jelentősségű problémává nőheti ki magát az ügy, hiszen az így megtámadott gépek egyre több, hasonlóan védtelen PC-t fertőzhetnek meg és ez világszintű gondokat okozhat.

Ha valaki az elmúlt éveket egy kő alatt töltötte, annak elmeséljük, hogy a WannaCry tényleg elég kellemetlen állatfajta volt, a 2017-ben tetőző zsarolóvírus-hullámban nem csak egyéni felhasználók gépein jelent meg a fontos fájlok feloldásáért pénzt kérő ablak, hanem nagyvállalatokat és fontos szervezeteket is meg tudott bénítani a randaság. Szóval esetleg tessék egyet frissíteni, pár perc, nem fog fájni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.