Hirdetés

Nyílt forráskódú közösségi médiás csatornákat indít az Európai Unió



|

Az EU mostantól hivatalosan is jelen lesz a Twitter és a YouTube nyílt forráskódú alternatíváin.

Hirdetés

A jól ismert közösségi platformoknál ugyan sokkal kevesebben használják őket, de az évek során egy egész hálózat épült ki a legnépszerűbb szolgáltatások teljesen ingyenes, reklámmentes és nyílt forráskódú alternatíváiból.

A Fediverse tagjai között ott találjuk például az Instagramot helyettesítő Pixelfedet, az ellen-Spotify Funkwhale-t, valamint a Twitter alternatívájaként működő Mastodont és a YouTube babérjaira törő PeerTube-ot is. Az utóbbi kettőn pedig már az Európai Unió is jelen van.

Hirdetés

Az Európai adatvédelmi biztos, Wojciech Wiewiórowski nemrég jelentette be, hogy EU Voice néven Mastodon-szervert, EU Video néven pedig PeerTube-csatornát is tesztelnek.

"Az EU Voice és az EU Video kísérleti elindításával olyan alternatív közösségi médiaplatformokat szeretnénk kínálni, amelyek az egyéneket, valamint a magánélethez és az adatvédelemhez való jogukat helyezik előtérbe. […] Ezeken a platformokon nincsenek reklámok, és a felhasználókról sem készül profilalkotás. Többek között ezek az intézkedések biztosítják az egyének számára a személyes adataik felhasználásának módjára vonatkozó választási és ellenőrzési lehetőséget."

- írja az új programról az adatvédelmi biztos közleménye. A lépés összhangban áll az EU eddigi törekvéseivel egy szabadabb, hozzáférhetőbb és biztonságosabb internet megteremtésére, amely mellett nemrég az USA-val és 32 másik országgal karöltve nyilatkozatban is elköteleződtek az unió tagállamai.

A Mastodon pedig nem csak az EU figyelmét keltette fel, erre épül ugyanis Donald Tump új közösségi oldala, az anti-Twitter Truth Social is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.