Hirdetés

Nyilvánosan könyörög az Apple-nek a Google, hogy tegye kompatibilissá az iMessage-t az Androiddal



|

A Google-nél nagyon szeretnék, ha az Apple beépítené az ő RCS-szabványukat.

Hirdetés

Az iPhone-tulajdonosoknak nem újdonság, hogy az Apple saját üzenetküldője, az iMessage csak az almás ökoszisztémán belül kommunikál, azon kívülre, vagyis az esetek többségében androidos telefonokra hagyományos SMS formájában juttatja el a közlendőket, amit egy jól elkülöníthető zöld buborékkal jelez a normál kék helyett.

Az iMessage ugyan globálisan nincs a piacvezető csevegőappok között, az Egyesült Államokban azonban különösen népszerűnek számít, így ott évek óta téma, hogy főként a tinédzserek körében egyenesen kirekesztően bánnak azokkal, akik "zöld buborékként" bukkannak fel a chatablakban. A Google most egy külön weboldalon könyörög a cupertinóiaknak, hogy hozzák össze egymással a két tábort.

A "Get the Message" című promóció lényege, hogy minél több ember tudassa az Apple-lel az elégedetlenségét, így véve rá a céget, hogy építse be az iMessage-be az Android-barát RCS kommunikációs protokollt. A keresőóriás szerint ezzel végre elbúcsúzhatnánk a csoportos chatekben jelentkező inkompatibilitási galibáktól, az így küldött üzenetek pedig a titkosításnak hála biztonságosabbak is lennének, mint a jelenleg használt SMS-formátum.

Hirdetés

Ez eddig remekül hangzik, ám ahogy arra az ArsTechnica beszámolója is rámutatott, a Google nem feltétlenül csak a kényelem és a buborékrasszizmus eltörlése érdekében erőlteti a dolgot. A cég ugyanis a mobilszolgáltatók által 2008-ban kidolgozott RCS-szabvány egy átalakított, saját tulajdonú verzióját használja, mivel az eredeti, meglehetősen elavult technológia nem tartalmaz olyan extrákat, mint például a titkosítás.

Ha tehát az Apple engedne a nyomásnak, az azt jelentené, hogy be kellene építenie a Google kódját a féltve őrzött zárt rendszerébe, az RCS-üzenetek kezeléséhez pedig egy szerverszolgáltató közreműködésére is szükség lenne. Hogy, hogy nem, a Google 2015-ben felvásárolt egy nagy RCS-szolgáltatót, a Jibe-ot, amely immáron Google Jibe néven bizonyára örömmel fogadná az iPhone-ról küldött üzeneteket.

Ettől persze nem igazán kell tartanunk, az Apple üzleti modellje ugyanis éppen a falakkal körülvett kertként is jellemzett zárt rendszerre épül, ezért lényegében kizárt, hogy a cupertinóiak önszántukból feladjanak egy olyan fegyvertényt, mint az iMessage. Az almás cég eleve nem is nyerhetne sokat a dologgal, hiszen ha annyira zavarná a felhasználókat a csevegőapp inkompatibilitása, nem vásárolnának méregdrága iPhone-okat.

Ezzel szemben a Google számára csak előnyökkel járna a közeledés, mivel az e-mailezést, a böngészést és az online keresést is uraló gigásznak valahogy sosem sikerült egyetlen, népszerű chates alkalmazással előrukkolnia. Ezt az is mutatja, hogy jelenleg három különböző kommunikációs platform (Google Messages, Google Chat, Google Voice) is rivalizál az Androidon, nem beszélve a novemberben búcsúzó Hangoutsról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.