Hirdetés

Nyilvánossá vált a titkos vizsgálat, ami az Instagram mentális hatásait elemzi



|

A nemrég kialakult botrány nyomán a Facebook elérhetővé tette a belső felhasználásra szánt anyagot.

Hirdetés

Nagyjából két hete áll a bál az Egyesült Államokban az Instagram körül, miután a The Wall Street Journal többrészes oknyomozó riportja feltárta, hogy a képmegosztó még a cég saját, titkos felmérése szerint is ártalmas a tinédzserek lelki egészségére nézve.

A WSJ a Facebook tulajdonában álló vállalattól kiszivárgott belsős kutatást idézve azt állítja, hogy a platform által megkérdezett tinik 32 százaléka vélte úgy, hogy a hamis tökéletességet sugalló Instagram használata negatívan befolyásolta a testképüket. A vizsgálatban résztvevő brit tinik 13 százalékánál öngyilkos gondolatok is felmerülhettek, az amerikai csoport 6 százaléka pedig közvetlenül a platformot okolta az ilyen gondolatai kialakulásáért.

Hirdetés

A cikksorozat nyomán két szenátor azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményezett annak felderítésére, hogy az Instagram (s így a tulajonos Facebook) tudatosan árt-e a felhasználóinak, a közösségi oldal pedig néhány napja bejelentette, hogy határozatlan időre elhalasztja a kifejezetten gyerekeknek szánt alkalmazása megjelenését.  

Az indulatok azóta sem csitulnak, a Facebook ezért a ma esedékes szenátusi meghallgatása előtt példátlan módon a saját felületén is elérhetővé tette a The Wall Street Journal által kiszivárogtatott 2019-es kutatást. A vállalat hivatalos álláspontja szerint torzító az a megállapítás, hogy a vizsgálat egyértelműen "mérgezőnek" találta az Instagramot a tinik lelki egészségére nézve, a Facebook így most azt reméli, hogy a teljes anyag bővebb kontextust ad az értelmezéseknek.

A belsős felmérés PDF-formátumban olvasható, két részletre bontva, itt és itt. A WSJ ugyanakkor nem hagyta szó nélkül a lépést, és újabb anyagot közölt, melyben szintén megosztotta a cikksorozat forrásait, ám ez a csomag négy további dokumentumot is tartalmaz, amit a Facebook nem publikált. Az újság riportere, Jeff Horrowitz ráadásul a Twitteren megjelent posztjában arra utal, hogy  Zuckerbergék csak azért döntöttek a közlés mellett, mert a WSJ a vállalat tudtára adta, hogy nyilvánossá fogja tenni a cikkek forrásait.

A Facebook számára azért kínos az ügy, mert a cég és az Instagram képviselői az évek során következetesen azt az álláspontot hangoztatták, hogy a szolgáltatásaik nem ártanak a felhasználóknak, és ha még lennének is káros mellékhatások, arról nekik nincs tudomásuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.