Hirdetés

Nyomozás indul a Twitch és a Discord ellen a buffalói lövöldözésben játszott szerepük miatt



|

New York főügyésze több platformot is vizsgálat alá von a 10 életet követelő gyűlöletbűncselekmény kapcsán.

Hirdetés

A 18 éves Payton Grendon május 14-én súlyos terrortámadást hajtott végre a New York állambeli Buffalóban, ahol a Top Friendly Markets szupermarketlánc helyi egységébe besétálva 10 ember életét oltotta ki egy Bushmaster típusú lőfegyverrel, kifejezetten afroamerikai személyeket célozva.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ügybe a Discord és a Twitch is belekeveredett, az elkövető ugyanis az utóbbin élőben közvetítette a tettét, az előbbin pedig egy privát szervert üzemeltetett, ahol kidolgozta a hatóságok által gyűlölet-bűncselekményként kezelt támadás részleteit.

Hirdetés

New York állam főügyésze, Letitia James nemrég bejelentette, hogy nyomozást indít az említett platformok, továbbá a 4chan és a 2019-es christchurchi mészárlás óta már 8kun néven futó 8chan ellen a történtekben játszott szerepük miatt.

"A buffalói terrortámadás ismét rávilágított a gyűlöletet terjesztő és népszerűsítő online fórumok mélységeire és veszélyeire. Az a tény, hogy egy egyén következmények nélkül részletes terveket tehet közzé egy ilyen gyűlöletcselekmény elkövetésére, majd ezt a világ számára elérhetővé teszi, csontig hatoló és felfoghatatlan. Miközben továbbra is gyászolunk és tisztelgünk az elrabolt életek előtt, komoly lépéseket teszünk annak érdekében, hogy kivizsgáljuk ezeket a vállalatokat a támadásban játszott szerepük miatt. Újra és újra láttuk, hogy milyen valós pusztítást okoznak ezek a veszélyes és gyűlöletkeltő platformok, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy rávilágítsunk erre a riasztó viselkedésre, és lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő."

- írja a főállamügyész közleménye, amely nem zárja ki, hogy további közösségi oldalak is terítékre kerülnek. Az indoklás szerint a jelentések alapján Grendon hónapokon át posztolta a terveit és a rasszista nézeteit a vizsgálat alá vont platformokon (a Twitch-nek a közvetítés miatt kell felelnie), egy általános iskolát és egy templomot is megemlítve a támadás lehetséges helyszínei között. A közleményben szóba kerül az a 180 oldalas rasszista kiáltvány is, amit a hatóságok a támadónak tulajdonítanak, és a Google Docson volt elérhető.

A főállamügyészi hivatal New York állam kormányzója, Katherine Hochul formális felszólítására indította el a vizsgálatot. Ebben a kormányzó azt írja, hogy tiszteletben kell tartani a szólásszabadság első alkotmánykiegészítésében garantált jogát, a történtek viszont felvetik a kérdést, hogy milyen szerepe van a közösségi médiának az erőszak népszerűsítésében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.