Hirdetés

Nyomtass magadnak családi házat!



|

Lassan tényleg eljutunk oda, hogy csak ki kell választani a telket, az építkezést pedig egy óriási 3D-nyomtatóra bízhatjuk.

Hirdetés

A különböző formák, eszközök 3D-nyomtatóval történő replikálása és gyártása mind a mai napig képes meglepetéseket okozni. Egyrészt maga a folyamat is tud annyira érdekes lenni, hogy egy átlagfelhasználó is elámuljon tőle, másrészt egyre több mindent lehet rábízni ezekre az eszközökre.

Már rég nem arról beszélünk, hogy csak bizonyos iparágakban vagy tudományos célokra használható a technológia, akár mi magunk egy elkezdhetünk dolgozni vele a megfelelő eszköz beszerzését és az eljárás alapjainak megismerését követően. Ez utóbbi feltétlenül szükségeltetik ahhoz, ha nagyot merünk álmodni: "kinyomtatni" álmaink családi házát.

Nem viccelünk, a New York államban található Riversdale város meghirdetett ingatlanjai közé felkerült egy olyan ház, ami 3D-nyomtatással készült. Ez önmagában nem lenne szenzáció, hiszen a gyártási folyamatokban már egy ideje alkalmazható ez a módszer, és egyes építőelemeknél hatékonyabb is a hagyományos eljárásokhoz képest.

Hirdetés

Az viszont már egészen extrém, hogy a képen látható ház gyártása/nyomtatása azon a telken történt, ahová szánták. Az építést az SQ4D néven futó vállalat vezényelte le, méghozzá egy önálló robotizált építési rendszer segítségével.

A ház kialakítása az amerikai családok igényeinek megfelelő méretekkel bír, a 3 hálószoba mellé 2 fürdőszoba és 2 autó számára elegendő garázs tartozik. Az ingatlant 300 000 dollárért hirdetik, ami igazodik a környékre jellemző árszabáshoz. Ráadásul ezért a pénzért tényleg egyedi lakóhelyet kaphatunk, a falakon tisztán látni a nyomtató által rajzolt finom vonalakat, a hagyományos módon épített tetővel tökéletes a vizuális kapcsolat.

Az építőcégnek egyébként nem ez az első 3D-nyomtatású háza, a projekt előzetes demonstrációjaként felfogható Calverton városi ingatlan esetében 48 óra alatt gyártották le a szükséges elemeket (igaz, nem a helyszínen). Az egész építkezés mindössze 8 napig tartott, az anyagköltség pedig 6000 dollárt kóstált. Ez már önmagában jelentős üzleti sikereket sejtet, a riversdale-i ház esetében pedig már a helyszíni gyártás is kipróbálásra került.

Érdemes belenézni az építkezésről készült YouTube videóba, ami ugyan elsőre egy furcsa vállalati vlognak tűnhet, egyszer csak feltűnik benne maga a nyomtató is. Bárcsak azt is mellékelnék a házhoz, hátha egyszer bővítésre adná a fejét a tulajdonos.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.