Hirdetés

Nyugalom, nem lesz 200 százalékos ÁFA a Kínából rendelt csomagokon



|

Egy félreértés miatt terjedni kezdett, hogy a Magyar Posta extrém magas áfát számít az Európai Unión kívülről érkező küldemények vámkezelésekor.

Hirdetés

Július elsejétől körülményesebbé vált az Európai Unión kívülről (azaz főként Kínából) rendelt filléres csomagok behozatala: az új szabályok értelmében megszűnt a 22 eurónál kisebb értékű küldemények  áfamentessége, azaz a Magyar Postának már ezeket is vámolnia kell.

Az eladók egy része európai raktárak létesítésével igyekszik könnyíteni a helyzeten, de természetesen továbbra is rengeteg kisebb csomag érkezik a hagyományos úton. A néhány napja életbe lépett változtatás nem csak a Posta rendszerét, hanem a vásárlókat is próbára teszi.

Hirdetés

Elsőként a Telex írt róla, hogy egyes megrendelőknek a 27 százalékosnál jóval magasabb, 47-200 százalékos áfát számoltak fel a vámeljárás során. A hír futótűzként terjedt a hazai sajtóban, de a Magyar Posta később tisztázta, hogy szó sincs ilyesmiről.

A félreértés abból származott, hogy a Posta az érvényes szabályok értelmében nem a csomagok értéke, hanem a termék ára és a szállítási díj együttes összege alapján számolja a fizetendő áfát. Így pedig már kijön az a bűvös 27 százalék, ám a Magyar Posta közölte, hogy az egyértelműség kedvéért módosítanak az online fizetésről szóló tájékoztató szövegén.

A vállalat közleményéből az is kiderül, hogy már az első napokban 10 ezres nagyságrendben érkeztek az elvámolandó küldemények, amivel a teljesen új automatizált váminformatikai rendszer igyekszik megbirkózni, az eddigi tapasztalatok alapján kisebb hibákkal.

Az egyik ilyen az ÁFA számítását érintő félreérthető tájékoztatás volt, de bizonyos esetekben elmaradt az ügyfelek sms- vagy email-értesítése is, így a megrendelők nem tudták befizetni az eljárás díját. Az érintett ügyfeleknek a Posta egységesen a legalacsonyabb vámkezelési díjat számította fel.

A továbbiakban pedig, akik szeretnék a lehető leggyorsabban és legolcsóbban megúszni a vámeljárást, azoknak a Posta közleményének vonatkozó részét érdemes memorizálniuk:

"A vámkezelés leggyorsabb és legolcsóbb módja, ha a vásárló megadja a rendeléskor az emailcímét és a telefonszámát, és ezeket a termék adataival együtt a webshoptól a Posta is megkapja. Ebben az esetben automatikus vám elé állítás történik, és értesítést (email, vagy sms) kap a vásárló az ÁFA összegéről és a vámkezelési díjról, valamint 48 órát arra, hogy online befizesse, és így alacsonyabb postai közreműködői díjjal számolhasson. Amennyiben nincs elektronikus elérhetőség az ügyfélhez, vagy nem fizet online, akkor csak utánvéttel és ezzel együtt magasabb vámkezelési díjjal kézbesíthető a küldemény."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.