Hirdetés

Ők a magyar pénzügyi szektor legjobb női szakemberei, de miért is fontos ez?



|

Alaposan feladták a leckét a következő generációnak a Women in Finance 2022 Díjátadó Gálán elismert, a pénzügyek területén maradandót alkotó hölgyek.

Hirdetés

Idén első alkalommal díjaztak a Fintech.hu digitális pénzügyi szakportál, valamint a Peak fintech technológiai vállalat közös rendezvényén olyan női pénzügyi vezetőket és szakértőket, akik fontos szerepet játszottak a hazai pénzügy digitális fejődésében, illetve komoly erőfeszítéseket tettek az edukáció és a fenntartható befektetések ügyének előremozdítása érdekében. A Women in Finance kezdeményezői azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a pénzügyi szektort sokszínűbbé tegyék, amely mindenki számára egyenlő esélyeket biztosít.

Mindezt különféle eszközökkel igyekszik elérni a Peak és a Fintech.hu a tájékoztatástól a téma kutatásán át (érdemes vetni egy pillantást az ingyenesen elérhető Fintech Sparks - Women in Finance kiadványra) egészen a szakemberek következő generációjára inspirálóan ható női vezetők láthatóságának növeléséig.

Hirdetés

Utóbbira tökéletes példa Magyar Telekom Székházában november 29-én megtartott Women in Finance Díjátadó Gála, ahol az alábbi női vezetők és szakemberek részesültek elismerésben:

  • Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója - a pénzügyi szektor meghatározó digitális vezetője
  • Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank Digitalizációért és fintech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója - a leginnovatívabb jegybankár
  • Almási Gabriella, az UNION Biztosító elnök-vezérigazgatója - a pénzügyi szektor ESG szemléletformálója
  • Zolnay Judit, Executive business coach és tanácsadó - a fiatalok kiemelkedő mentora
  • Biró Gabriella, a Magyar Nemzeti Bank Informatikai Felügyeleti Főosztályának vezetője
  • Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding Standard kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese - Magyarország meghatározó női pénzügyi szereplője
  • Glaser Anita, a Kripteus Alapítója, kriptovaluta adózási és szabályozási szakértő - Magyarország meghatározó női pénzügyi szereplője - Magyarország meghatározó női pénzügyi szereplője
  • Pandurics Anett, a Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója - Magyarország meghatározó női pénzügyi szereplője
  • Veronika Spanarova, a Citi Bank magyarországi vállalatának vezérigazgatója - Magyarország meghatározó női pénzügyi szereplője
  • Vály Judit, az Euroleasing vezérigazgatója - Magyarország meghatározó női pénzügyi szereplője

A Women in Finance Díjátadó Gálán részt vett testvérlapunk, a Computerworld képviseletében Schrankó Péter, aki a következőképpen összegezte benyomásait:

"Fontosnak látom, hogy a Woman in Finance rendezvényen elhangzott, hogy objektív vezetőként nem kvótákban kell gondolkodni, hanem a szakmaiságot és a feladathoz, munkához való hozzáállást kell alapul venni egy vezető vagy bármely munkatárs megválasztásában. Ez alapján pedig, értelmetlenné válik a nemi vagy akármely más alapon történő szubjektív megkülönböztetés."

A Computerworld lapigazgatója szerint jó volt továbbá azt látni, "hogy értékelték a díjazottak kiemelkedő teljesítményét és elvehetetlen, kiemelkedő szakmaiságukat, mellyel példaképként állnak többünk előtt."

Érdemes azért leszögezni, hogy korántsem magyar sajátosság az a jelenség, amelyre a Women in Finance szervező felhívták a figyelmet, hogy noha hasonló számban lépnek pénzügyi pályára nők és férfiak, ám vezető beosztásba már aránytalanul kevés nő kerül, ráadásul nekik hosszabb utat is kell bejárniuk e cél érdekében.

Az Európai Unió adatbázisa szerint a Christine Lagarde irányította Európai Központi Bank vezetőségének mindössze 8 százaléka nő, és bár az Európai Beruházási Bankban és az Európai Beruházási Alapban pár fokkal kiegyensúlyozottabb a nemek eloszlása (29,6 és 28,6 százalék a nők aránya), még mindig erősen alulreprezentáltak a hölgyek.

A Magyar Nemzeti Bank vezetői között a nők aránya csupán 11,1 százalék, ami ugyan messze elmarad a 29,3 százalékos EU-s átlagtól, de így is megelőzzük például Ausztriát, a Cseh Köztársaságot, Koszovót, Romániát és Szlovákiát, amelyek jegybankjai vezetőségében egyetlen hölgynek sem jutott hely.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.