Hirdetés

Ők a magyar pénzügyi szektor legjobb női szakemberei, de miért is fontos ez?

|

Alaposan feladták a leckét a következő generációnak a Women in Finance 2022 Díjátadó Gálán elismert, a pénzügyek területén maradandót alkotó hölgyek.

Hirdetés

Idén első alkalommal díjaztak a Fintech.hu digitális pénzügyi szakportál, valamint a Peak fintech technológiai vállalat közös rendezvényén olyan női pénzügyi vezetőket és szakértőket, akik fontos szerepet játszottak a hazai pénzügy digitális fejődésében, illetve komoly erőfeszítéseket tettek az edukáció és a fenntartható befektetések ügyének előremozdítása érdekében. A Women in Finance kezdeményezői azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a pénzügyi szektort sokszínűbbé tegyék, amely mindenki számára egyenlő esélyeket biztosít.

Mindezt különféle eszközökkel igyekszik elérni a Peak és a Fintech.hu a tájékoztatástól a téma kutatásán át (érdemes vetni egy pillantást az ingyenesen elérhető Fintech Sparks - Women in Finance kiadványra) egészen a szakemberek következő generációjára inspirálóan ható női vezetők láthatóságának növeléséig.

Hirdetés

Utóbbira tökéletes példa Magyar Telekom Székházában november 29-én megtartott Women in Finance Díjátadó Gála, ahol az alábbi női vezetők és szakemberek részesültek elismerésben:

  • Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója - a pénzügyi szektor meghatározó digitális vezetője
  • Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank Digitalizációért és fintech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója - a leginnovatívabb jegybankár
  • Almási Gabriella, az UNION Biztosító elnök-vezérigazgatója - a pénzügyi szektor ESG szemléletformálója
  • Zolnay Judit, Executive business coach és tanácsadó - a fiatalok kiemelkedő mentora
  • Biró Gabriella, a Magyar Nemzeti Bank Informatikai Felügyeleti Főosztályának vezetője
  • Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding Standard kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese - Magyarország meghatározó női pénzügyi szereplője
  • Glaser Anita, a Kripteus Alapítója, kriptovaluta adózási és szabályozási szakértő - Magyarország meghatározó női pénzügyi szereplője - Magyarország meghatározó női pénzügyi szereplője
  • Pandurics Anett, a Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója - Magyarország meghatározó női pénzügyi szereplője
  • Veronika Spanarova, a Citi Bank magyarországi vállalatának vezérigazgatója - Magyarország meghatározó női pénzügyi szereplője
  • Vály Judit, az Euroleasing vezérigazgatója - Magyarország meghatározó női pénzügyi szereplője

A Women in Finance Díjátadó Gálán részt vett testvérlapunk, a Computerworld képviseletében Schrankó Péter, aki a következőképpen összegezte benyomásait:

"Fontosnak látom, hogy a Woman in Finance rendezvényen elhangzott, hogy objektív vezetőként nem kvótákban kell gondolkodni, hanem a szakmaiságot és a feladathoz, munkához való hozzáállást kell alapul venni egy vezető vagy bármely munkatárs megválasztásában. Ez alapján pedig, értelmetlenné válik a nemi vagy akármely más alapon történő szubjektív megkülönböztetés."

A Computerworld lapigazgatója szerint jó volt továbbá azt látni, "hogy értékelték a díjazottak kiemelkedő teljesítményét és elvehetetlen, kiemelkedő szakmaiságukat, mellyel példaképként állnak többünk előtt."

Érdemes azért leszögezni, hogy korántsem magyar sajátosság az a jelenség, amelyre a Women in Finance szervező felhívták a figyelmet, hogy noha hasonló számban lépnek pénzügyi pályára nők és férfiak, ám vezető beosztásba már aránytalanul kevés nő kerül, ráadásul nekik hosszabb utat is kell bejárniuk e cél érdekében.

Az Európai Unió adatbázisa szerint a Christine Lagarde irányította Európai Központi Bank vezetőségének mindössze 8 százaléka nő, és bár az Európai Beruházási Bankban és az Európai Beruházási Alapban pár fokkal kiegyensúlyozottabb a nemek eloszlása (29,6 és 28,6 százalék a nők aránya), még mindig erősen alulreprezentáltak a hölgyek.

A Magyar Nemzeti Bank vezetői között a nők aránya csupán 11,1 százalék, ami ugyan messze elmarad a 29,3 százalékos EU-s átlagtól, de így is megelőzzük például Ausztriát, a Cseh Köztársaságot, Koszovót, Romániát és Szlovákiát, amelyek jegybankjai vezetőségében egyetlen hölgynek sem jutott hely.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.