Hirdetés

Könnyen eltéríthetik a jövő sofőr nélküli okosautóit



|

A McAfee arra figyelmeztet, hogy igazából óriási veszélyben vannak a jövő sofőr nélküli járművei, és így az utasaik is.

Hirdetés

A sofőr nélküli okosautókat könnyedén eltéríthetik majd a hackerek, akik képesek lesznek a mesterséges intelligenciára építő rendszereket befolyásolni. Erre mutatott rá most a McAfee a legutóbbi jelentésében, amely alapján manipulálhatóak lesznek a jövő önjáró járművei. A McAfee model hacking néven emlegeti a folyamatot, amely során képesek lesznek a támadók felülírni a járművek szoftverrendszereit. A Tesla sem kivétel. 

Hirdetés

A McAfee fejlett fenyegetéseket kutató csapata képes volt apró módosításokkal célzott támadást intézni a Mobileye EyeQ3 kamerarendszer ellen is, ami számos modern járműben, például Teslákban is ott van. Ezután már könnyedén manipulálták az autó rendszerét, és rávették például, hogy a 35 mérföld per órás sebességkorlátozó táblánál magától és azonnal gyorsítson fel 85 mérföld per órás sebességre. 

A model hacking lényege, hogy az AI-rendszer szabályhozását segítő algoritmusokat támadja negatív befolyásolással. A szoftverplatform felismerési és döntéshozási képességét bármilyen irányban képesek módosítani. Egy-két nulla vagy egyes szám eltávolításával, egy-egy pixel módosításával vagy funkció kivételével azonnal megállíthatóak a járművek vagy baleset is előidézhető. Szerencsére nem tudnak a gyakorlatban megtörtént esetekről, de mivel egyre több embert és céget érdekel ez a terület, így garantált, hogy a jövőben a leírtak mindennapos valósággá válhatnak. 

Bár a biztonsági szakértők valószínűleg mindent megtesznek majd, hogy ne kelljen rettegni az önjáró okosautók utasainak, a mobilos appok világa elég jól rávilágít arra, hogy szélmalomharcot vívnak. Védekezni minden sérülékenység ellen lehet, de az elmúlt évek megmutatták, mindig van újabb és újabb rés, kiskapu, rosszakaró... 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.