Hirdetés

Mutatjuk, hol akarsz lakni idén



|

Egy valódi okosotthon már most is nagyon intelligens, de van még hová fejlődni, és erre egészen meglepő termékek is rendelkezésre állnak.

Hirdetés

Amennyiben sarkosan szeretnénk fogalmazni, azt mondanánk, hogy az okosizzók, az intelligens zárak és kamerák, a tanulni képes termosztátok már a könyökén jönnek ki mindenkinek, mert ha esetleg nincsenek is ilyesmik otthon, hallani már rengeteget hallottunk róluk. Nézzük hát meg, hogyan látják a szakértők a 2018-as év fejlesztéseit az okosotthonok terén!

Hirdetés

Az biztos, hogy az IoT (internet of things, tehát az internetre kapcsolódó szenzorok, mérőeszközök és minden egyéb kütyü) további teret nyer magának az otthonokban, ami a Gartner prognózisa szerint azt jelenti, hogy 2020-ra már a termékek 95 százaléka kapcsolódik majd valamilyen módon a világhálóra. Az is vélhető továbbá, hogy az otthonunk intelligenciájának további növekedése számunkra időmegtakarítást jelenthet, ami azt hozza, hogy más dolgokra több figyelmet fordíthatunk. 

Még több online kapcsolat, még több okoseszköz

Izzók, zárak, kamerák, termosztát, porszívó, és még hosszasan folytathatnánk a sort a már ismert kütyükkel, de számos olyan is van, amiről nem is gondolnánk, hogy intelligens. Ilyen lehet például a SmartMat jógaszőnyeg, ami mobilalkalmazáson keresztül felügyeli a belső békénket, és ad mindenféle javaslatot az elvégzendő gyakorlatokra. 

Hangvezérlés mindenütt

A hangalapú asszisztensek már bizonyították életrevalóságukat, így nem csoda, ha feltételezzük, hogy mind több eszköz lesz képes együttműködni ezekkel a megoldásokkal, hiszen komplett otthoni ökoszisztémákat lehet kiépíteni ilyen módszerrel. Ez már csak azért is fontos, mert a felhasználók nem szívesen telepítenének szeparált alkalmazásokat mindenhez, így a hubok nagyon jó szolgálatot tesznek.

Az pedig már most is egyértelmű, hogy a piacvezető Amazon Echo és Google Home köré csoportosul szinte minden gyártó, így a jövőbeni integráció sem lesz probléma. Az autógyártást sem kerüli el a téma, hiszen a BMW idei modelljeinek egy részében már Alexa is lesz, amivel akár cseveghetünk is vezetés közben. 

Biztonsági kérdések

Amióta léteznek hálózatra kapcsolt eszközök, azóta ismerjük a kibertámadás fogalmát, és az IoT előretörésével egyazon ritmusban nőttek a rosszindulatú behatolások is. Szerencsétlen dolog, és létező probléma, hogy az okosotthonok elég sérülékenyek, és olykor a legegyszerűbb módszerekkel is sikeres támadások valósíthatóak meg például a termosztáton keresztül. Márpedig ha az sebezhető, akkor mi garantálja, hogy a zár nem? Ez azonban egy olyan pont, amire a felhasználóknak nem sok ráhatásuk van, hacsak annyi nem, hogy messziről kerülik a sérülékeny eszközöket gyártó cégek termékeit.

Sokkal fontosabb, hogy maga az előállító érezze eme kérdés súlyosságát, és szánja rá a megfelelő anyagi forrásokat arra, hogy biztonságos dolgokat dobjon piacra. Nem kérdés hát, hogy az intelligens otthonok számának növekedésével kulcskérdéssé válik a biztonság. Itt jön képbe, és érdemes már most foglalkozni a kvantumszámítógépekkel, amely hatalmas áttörésnek tűnik a maga számítási sebességével, ami nem csupán a fejlesztésekben, hanem a hacker-oldalon is képviselteti majd magát, megnövelve az eddigi veszélyeket. Tiszta szerencse, hogy még csak a prototípusok készítése zajlik, és messze a tömeggyártás. 

Fontos a külső

Mindamellett, hogy egy okoseszköz legyen biztonságos, megbízható, energiatakarékos és könnyen üzembe helyezhető, nagyon fontos, hogy illeszkedjen az otthon általános képébe. Éppen ezért van az, hogy a gyártók egyre inkább igyekeznek a termékeiket a környezetbe könnyedén integrálhatóvá tenni, olyan érzetet keltve, mintha az mindig is a lakás részét képezte volna.

Ezt hivatott segíteni az anyaghasználat, a kinézet és a textúra, amikor pedig valamiért mindez nem megoldható, akkor megpróbálják az adott kütyüt észrevétlenné tenni. Elég, ha csak az Amazon Echóra gondolunk, ami féltucatnyi eltérő kinézettel került a boltokba, és simán számíthatunk arra, hogy a tendencia tovább folytatódik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.