Hirdetés

Miért jó nekünk, ha nálunk is okosabb az otthonunk?



|

Pár éve még mindenki boldogan élte az életét olyan otthonokban, amik cseppet sem voltak a mai értelemben véve okosak. Akkor egyáltalán jó nekünk ez az okosítás?

Hirdetés

Miközben sokan gondolkodás nélkül beengedték idehaza az otthonukba az okostévéket, és szinte mindannyian okostelefont használunk, esetleg okosórával kiegészítve, az okosotthon még mindig csak egy nagyon szűk réteg érdeklődését keltette fel, holott nagyon is van létjogosultsága

Hirdetés

Egyáltalán nem nehéz megérteni, hogy miért mind népszerűbb a bekütyüzött háztartás, hiszen az alapok között ott van egy igen elemi emberi tulajdonság, amit úgy hívnak, hogy lustaság, bár sokkal jobban hangzik az, hogy kényelem. Mint minden olyan - mérföldkőnek számító - felfedezés esetében, mint a távirányító, az automata mosógép, és még sorolhatnánk, fontos tényező, hogy az ember energiaminimumra törekedve tudja használni, jelentős időt megspórolva. Az intelligens otthoni környezet segítségével irányítani tudjuk a falakon belüli környezetünket, így például a megvilágítást, a fűtést, javíthatjuk a biztonságot, távolról kezelhetjük a főzőkészülékeket, és nem mellesleg pénzt spórolhatunk meg. 

Amiben még nagyon jó az okosotthon, hogy egyes elemei konkrétan tanulnak az emberi viselkedésből, ami azt jelenti, hogy alkalmazkodik a lakók életviteléhez, és szükségleteihez, személyre szabva ad választ az egyén cselekvéseire. Ha jobban belegondolunk, könnyű belátni, hogy mindez igen összetett folyamatokon keresztül valósul meg, és több tudományág összekapcsolását igényli, beleértve a pszichológiát, a társadalomtudományokat, és környezettudatosságot.

Az intelligens otthonban lévő kontextusadatok számos forrásból származnak, hiszen az okosotthon működéséhez elengedhetetlen egy halom szenzor, teljesítmény-és vízfogyasztás-mérők, és egyes esetekben úgynevezett környezetérzékelők. Ez utóbbiak tudják azt, hogy éppen hogyan áll a közösségi áramfogyasztás, és szükség esetén hajlékunkban inaktiválják a felesleges fogyasztókat, ha szükséges. 

Mindebből következik, hogy a megfelelő technológia kidolgozása összetett folyamatokat igényel, hiszen úgy kell kidolgozni, hogy széles tömegek számára legyen megfelelő, továbbá meg kell oldani, hogy a rengeteg adatból a rendszer ki tudja szűrni a számára hasznosakat. Szerencsére mára a gépi tanulási folyamatok mindezt elég hatékonyan teszik lehetővé, és sikeresen küszöbölhetőek ki az intelligens otthon kialakításának buktatói. Hogy miért jó mindez? Pontosan azért, amit már az elején is írtunk: több kényelem, jobb biztonság, hatékony spórolás úgy, hogy közben maximális mértékben élvezzük a kor vívmányait. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.