Hirdetés

Kínai megacég szállna be az okosotthon-bizniszbe



|

Arról a vállalatról van szó, amely egyrészt szinte minden fontos vállalatnak gyárt: iPhone-okat, laptopokat, tableteket, meg úgy egyáltalán mindent. Közben pedig folyamatosan kapják a gyerekmunka, túlóra és öngyilkosság-hullám miatti vizsgálatokat.

Hirdetés

Olvasottabbak alighanem kitalálták már, hogy a Foxconn nevű vállalatról van szó, amely néhány évvel ezelőtt egymilliónál is több munkavállalót foglalkoztatott, és lassan tényleg arról lesz híres, hogy bérgyártóként a világ legnagyobb vállalatai számára készíti azokat a termékeket, amikért a Föld teljes népessége kifizeti az összes pénzét.

Hirdetés

Emellett viszont időről időre bekerülnek a híradásokba furcsább történetekkel is. Volt már róla szó többször, hogy a kínai átlagnál még így is jobbnak számító, ám nyugati mércével kifejezetten alacsony fizetés reményében a gyár munkásai nyomorúságos körülmények között laknak, nagyon sokat túlóráznak kötelezően, és gyakran menekülnek öngyilkosságba is, a vállalat pedig kénytelen volt fizetést emelni és különféle egyéb megelőző programokat indítani a tragédiák elkerülésére. Emellett olyan is megtörtént pár évvel ezelőtt, hogy az egyik melós 5700 darab iPhone 5 és 5s-t lopott el a gyárból.

Ettől viszont még mindig tény, hogy a vállalat az egyik legfontosabb kínai bérgyártó, amely most "alanyi jogon" is elindul egy olyan piacon, amelytől a szakértők nagy növekedést várnak a közeljövőben. A Belkin International megvásárlásával ugyanis a Foxconn betörne az okosotthonok világába.

A gondolat egyáltalán nem rossz, hiszen minden intelligens háztartás alappillérei a hálózati eszközök, márpedig a Belkin ebben a szegmensben elég jó, ergo kézenfekvő, hogy ha valamit be kell kebelezni ezen a piaci területen, akkor megfelelő választás lehet. A 866 millió dolláros üzletnek azonban fityiszt mutathat az Egyesült Államok külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottsága, mely nem is olyan régen (március közepén) például megálljt parancsolt a Qualcomm bekebelezésének, mondván, hogy biztonsági kockázatot jelent, ha egy külföldi cég (ebben az esetben a Broadcom) ekkora befolyást szerezne a piacon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.